Plantaardige producten

Het belang van de eiwittransitie 
Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Voor de productie van dierlijke eiwitten is vaak meer grond en water nodig en er komen meer emissies bij vrij dan bij de productie van plantaardige eiwitten. In het Nationale Klimaatakkoord wordt een relatief hogere consumptie van plantaardige eiwitten gezien als een belangrijke bijdrage aan het lange-termijn klimaatbeleid, en dit onderschrijven wij. Daarom hebben wij ons gecommitteerd aan een gestandaardiseerde methodiek om onze eiwitverhouding tussen dierlijk en plantaardig uit te rekenen, namelijk de Eiweet methodeIn 2022 was de verhouding over de verkoop van ons vaste assortiment 62% dierlijk eiwit en 38% plantaardig eiwit*. We hebben als doel gesteld om 60% plantaardige eiwitten en 40% dierlijke eiwitten binnen onze verkopen te realiseren in 2030. Als tussenstap streven we naar 50% plantaardige eiwitverkopen in 2025.

Bijdrage Lidl aan de eiwittransitie 
Om onze doelstelling te realiseren blijven wij ons assortiment van vegetarische en vegan producten uitbreiden en vestigen we extra aandacht op deze producten in onze winkels. In 2020 is ons assortiment vleesvervangers verdriedubbeld, en in 2021 is ons assortiment zuivelvervangers verdubbeld. Daarnaast staat op steeds meer producten het V-label voor vegetarische producten of voor veganistische producten. Ook vinden we het belangrijk dat we onze klanten helpen om vegetarisch te koken. Daarom vind je bij ons de lekkerste vegetarische recepten op https://recepten.lidl.nl/thema/vegetarisch.  Meer dan 20% van onze hoofdmaaltijden op de website is vegetarisch. Ook werken we toe naar een steeds betere verhouding van dierlijke en plantaardige eiwitten binnen ons aanbiedingenbeleid: ons doel is, vooruitlopend op ons verkoopdoel ten aanzien van plantaardige eiwitten, dat 50% van onze eiwitaanbiedingen afkomstig zijn van plantaardige eiwitbronnen in 2025. In 2023 worden al onze verspakketten standaard vegetarisch. Daarnaast werken we toe naar het vergoten van het aantal vegetarisch kant- en klaar maaltijden. Ook steeds meer van onze kant- en klaar maaltijden gaan we standaard vegetarisch maken. Tot slot laat een onderzoek van Proveg (2022) zien dat onze vleesvervangers goedkoper zijn dan hun dierlijke tegenhangers*. Dat bevestigt dat prijs bij ons geen obstakel is om meer plantaardig te eten. Op deze manier stimuleren wij een plantaardige levensstijl die betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen.  

Pilot vleesvervangers
Het plaatsen van een vleesvervanger direct naast het alternatieve vleesproduct zou een zeer effectieve strategie kunnen zijn om onze klanten op de winkelvloer meer te verleiden om te kiezen voor vleesvervangers in plaats van vlees. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een Belgische studie uit 2019 (Vandenbroele et al., 2019) waarbij een vegetarische kipkerrie salade vier weken lang in acht winkels naast de reguliere kipkerrie salade werd geplaatst wat zorgde voor een 72% hogere verkoop van de vegetarische kipkerrie salade. Een andere studie in de UK (Piernas et al., 2021) met 26 producten in 20 winkels liet ook een positief effect zien: hier werden 31% meer vleesvangers verkocht. Op dit moment is ons vegetarische schap (net als bij andere supermarkten) een apart schap. Dit betekent dat de klant die op zoek is naar vlees, de vleesvervangers waarschijnlijk niet meeneemt in de keuzeoverweging. Door een aantal van onze bestverkopende vleesvervangers direct naast het vlees te gaan plaatsen, hopen we dat steeds meer van onze klanten vleesvervangers mee gaan nemen in de keuzeoverweging. De pilot wordt gedaan in samenwerking met de Wageningen Universiteit en het World Resource Instituut en vindt plaats met vier producten (vegan rulgehakt, vegan shoarma, vegetarische hamburger en vegetarische kipstukjes) in ongeveer 70 winkels in regio Almere voor een half jaar.  De vleesvervangers die onderdeel zijn van de pilot blijven ook gepresenteerd in het vegetarisch schap.  

* We hebben onze verhouding uitgerekend over ons vaste assortiment volgens fase 2 van de Eiweet methodiek. We zijn hierbij zoveel mogelijk uitgegaan van de daadwerkelijke eiwitgehalten in onze producten. Voor groenten, fruit en eieren hebben wij een standaard eiwitpercentage aangehouden op basis van het Voedingscentrum of het Nederlands Voedingsstoffenbestand. De benoemde cijfers geven een eerste inzicht in onze eiwitverhouding. De komende tijd wordt de Eiweet methodiek verder doorontwikkeld en in 2024 volgt een uitgebreidere meting (over het jaar 2023). 

Lees hier meer over hoe wij het klimaat beschermen: