Belangrijke veiligheidswaarschuwing

14 oktober 2020 - Supermarkten halen deel van producten met sesam uit de schappen

 

Een aantal partijen sesam van zeventien producenten uit India blijkt resten van ethyleenoxide te kunnen bevatten. Deze stof is in de EU niet toegestaan. De NVWA verplicht bedrijven daarom uit voorzorg alle producten met sesam van de betreffende producenten of sesam waarvan de herkomst nog onduidelijk is, uit de schappen te halen.

 

De NVWA concludeert dat consumptie van producten met de betreffende sesam geen acuut risico voor de gezondheid oplevert, maar sluit een verhoogd risico op de langere termijn niet uit.

 

Een actuele lijst met producten van Lidl die mogelijk sesam met resten ethyleenoxide bevatten, is te vinden op de websites van de supermarkten, ook hier op www.Lidl.nl. Indien u deze producten in huis heeft, kunt u ze weggooien of terugbrengen naar de winkel. Een aankoopbon is niet nodig. Producten met sesam die niet op deze lijst staan, kunt u gewoon blijven gebruiken.

 

Sesam wordt in honderden producten verwerkt, zoals in brood en crackers, bepaalde salades en oosterse producten. Deze worden uit de schappen gehaald en waar mogelijk vervangen door producten zonder sesam of producten die zijn getest op ethyleenoxide. Dit kan betekenen dat bepaalde producten tijdelijk niet beschikbaar zijn. We werken er hard aan om de schappen snel weer te vullen met producten die aan alle normen voldoen.

 

Voor meer informatie verwijzen we u naar de website van de NVWA.

 

Bij Lidl betreft dit het volgende product:
Rivercote Kampioentjes Licht meergranen THT 3-1-2021
en
Rivercote Knäckebröd Sesam THT 01-04-21