Statiegeld op kleine plastic flesjes

Vanaf 1 juli 2021 zit er €0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes. U herkent statiegeldflessen aan het statiegeldlogo op het etiket. Om ze in te leveren moet ook de barcode goed scanbaar zijn en de fles onbeschadigd. En de dop zit er bij voorkeur ook nog op. Inleveren kan bij uw Lidl filiaal.

 

Daarnaast zijn vanaf 1 juli alle plastic statiegeldflessen in te leveren bij Lidl. Dit geldt ook voor statiegeldflessen van merken die niet bij Lidl te koop zijn.

Header

Veelgestelde vragen

Waar kunnen de flesjes worden ingeleverd?
Toon inhoud
Verberg inhoud

U kunt inleveren bij uw Lidl filiaal en op steeds meer andere plekken zoals tankstations langs de snelweg. Dit zijn verplichte innamepunten en daar krijg u uw statiegeld terug. Bij andere (vrijwillige) innamepunten is dat niet altijd zo. Daar kan het statiegeld gedoneerd worden aan een goed doel. Denk aan een sportvereniging. En er zijn vrijwillige innamepunten die beide opties aanbieden.

Waarom verandert het statiegeldsysteem?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Omdat op 1 juli 2021 een nieuwe wet in werking treedt die dit voorschrijft. Met het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie van IenW) zwerfafval verminderen.

Vanaf wanneer verandert het statiegeldsysteem?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Het statiegeldsysteem verandert per 1 juli 2021. Van 1 juni tot 1 juli is er een overgangssituatie waarin de kleine statiegeldflessen instromen. Sommige kleine plastic flessen hebben dan al statiegeld, andere nog niet. U kunt dit zien aan het statiegeldlogo op de flesjes.

Hoe kan ik controleren of er statiegeld op hun kleine plastic fles zit?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Flesjes met statiegeld zijn te herkennen aan het statiegeldlogo op het etiket. Ook komt er een app waarmee u snel kunt controleren of het om een statiegeldfles gaat.

€ 0,15 is toch veel te weinig als prikkel om flesjes in te leveren?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Uit onderzoek blijkt dat € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen voldoende is voor effectieve inzameling. De overheid heeft het minimale statiegeldbedrag daarom vastgesteld op € 0,15 per fles.

Wie is er verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeld op kleine plastic flesjes?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) heeft besloten dat er ook statiegeld komt op kleine plastic flesjes frisdrank en water. De producenten van flesjes frisdank en water en de verkooppunten/innamepunten zijn verantwoordelijk voor de invoering van dit statiegeldsysteem. Uitvoeringsorganisatie Statiegeld Nederland pakt deze taak op namens de producenten en innamepunten wat betreft de invoering.

Kan ik oude plastic flesjes verzamelen en na 1 juli inleveren om statiegeld te ontvangen?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Nee, alleen flesjes waarover u statiegeld betaalt, geven recht op statiegeld retour. U herkent statiegeldflesjes aan het statiegeldlogo op het etiket. Van deze flesjes kunt u het statiegeld terugkrijgen door het flesje in te leveren.

Geldt het statiegeld voor alle kleine plastic flesjes?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Het statiegeld geldt voor flesjes frisdrank en water, niet voor bijvoorbeeld zuivel, siroop en sap. Aan het statiegeldlogo kunt u zien of er statiegeld op uw flesje zit.

Op welke flesjes zit geen statiegeld?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Op zuivel- en sapflesjes zit geen statiegeld. Dit heeft te maken met de bederfelijkheid van het restant van het product. Ook wordt voor sappen een extra laag materiaal gebruikt tegen de zuren, waardoor een ander recyclingproces nodig is.

Worden flesjes duurder?
Toon inhoud
Verberg inhoud

U betaalt per klein flesje € 0,15 statiegeld bovenop de consumenten prijs. Het statiegeld krijgt u terug wanneer u uw flesje inlevert bij een (verplicht) innamepunt, bijvoorbeeld de Lidl bij u in de buurt. 

Aan welke voorwaarden moeten ingeleverde kleine plastic flessen voldoen?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Alleen (kleine) plastic flessen frisdrank en water vallen onder het statiegeldsysteem. Dus niet de flessen van sap of zuivel. Daarnaast moet het statiegeldlogo op het etiket staan en de barcode (EAN-code) te scannen zijn. Bovendien is het fijn als de dop erop zit. Ook de dop bestaat uit waardevol materiaal en zorgt er bovendien voor dat er minder restjes drinken wordt gemorst bij inleveren bij het innamepunt. Tot slot moet de fles in zijn originele vorm zijn, dus niet ingedeukt bijvoorbeeld.

Hoe wordt de klant geïnformeerd over deze nieuwe wetgeving?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Om mensen en medewerkers van innamepunten te informeren over statiegeld op kleine plastic flesjes heeft Statiegeld Nederland een landelijke campagne ontwikkeld. Via abri’s en communicatie op de winkelvloer worden consumenten op de hoogte gebracht van de nieuwe wetgeving. Bovendien start Statiegeld Nederland eind mei actief met communicatie. In juli komt er een landelijke campagne.

Krijg ik overal statiegeld terug?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Nee. De vrijwillige innamepunten zijn niet verplicht statiegeld terug te betalen. Zij kunnen de opbrengst van het statiegeld doneren aan een goed doel. Een goed doel is een door het CBF erkend goed doel, een ANBI-stichting of kan in het geval van een sportvereniging ook de sportvereniging zelf zijn. Bij verplichte innamepunten zoals de Lidl en bemande tankstations langs de snelweg krijgt u wel uw statiegeld terug. 

Waarom krijg ik niet overal statiegeld terug?
Toon inhoud
Verberg inhoud

U kunt inleveren bij grotere supermarkten zoals de Lidl en op steeds meer andere plekken zoals tankstations langs de snelweg. Dit zijn verplichte innamepunten en daar krijgt u uw geld terug. Bij vrijwillige innamepunten (denk aan sportverenigingen) kan dat verschillend zijn. Daar kan het statiegeld gedoneerd worden aan een goed doel. En er zijn innamepunten waar u beide opties hebt.

Wat gebeurt er met kleine plastic flesjes nadat ze zijn ingeleverd?
Toon inhoud
Verberg inhoud

De ingeleverde flesjes gaan samen met de grote flessen in grote zakken (de zgn ’bags’) retour naar Statiegeld Nederland. Als een grossier langskomt voor zijn normale levering, neemt hij ook de zakken met lege statiegeldflessen retour. Vanuit het distributiecentrum van de grossier gaan de zakken vervolgens naar het telcentrum, waar ze worden gecontroleerd, geteld, geplet en verbaald. Als baal worden de flessen aangeleverd de recycler, die er korrels van maakt.

Wat zijn de gevolgen van statiegeld voor het zwerfafval?
Toon inhoud
Verberg inhoud

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft de beslissing genomen om statiegeld op kleine plastic flessen in te voeren om zwerfafval tegen te gaan. Statiegeld Nederland is de uitvoeringsorganisatie. Het streven is een terugname van 90% van de statiegeldflessen op 1 januari 2022.