Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Ergometers & hometrainers

8 producten
Alle producten 8 / 8 producten

Ergometers en hometrainers

Of je een recreatieve sporter of een fitnessfanaat bent, ergometers en hometrainers zijn ideale fitnessapparaten voor wie actief wil blijven. Gemakkelijk en simpel thuis trainen met deze hometrainer en tegelijkertijd nieuwe persoonlijke topprestaties bereiken. Daarnaast biedt de fiets trainingen voor elk niveau.

Wat is het verschil tussen een hometrainer en een ergometer?

Thuis trainen wordt steeds meer een trend en veel mensen verruilen de sportschool voor een work-out waarvoor ze de deur niet uit hoeven. Je wordt niet bekeken, hoeft niet naar de sportschool te reizen en betaalt geen abonnementskosten. Van de grotere apparaten zijn bij thuissporters met name de ergometer en hometrainer populair. Hometrainers lijken het meest op de traditionele fiets. Ze zijn vooral geschikt voor duurtrainingen en bevorderen de opbouw van de beenspieren. De termen voor de verschillende soorten fietstrainers worden vaak door elkaar gebruikt, echter verschillen de apparaten van elkaar.

Wat is een hometrainer?

Bij hometrainers wordt de kracht die door het trappen ontstaat overgebracht op een vliegwiel. Er is geen contact met de vloer en het is niet nodig voldoende ruimte om het apparaat vrij te houden. De hometrainer wordt door batterijen van stroom voorzien of heeft zelfs helemaal geen stroom nodig. Wanneer je prestaties wilt meten is het apparaat minder geschikt. De weerstandsniveaus worden namelijk handmatig ingesteld en kunnen door slijtage variëren. De prestatie kan hierdoor niet concreet gemeten worden.

Wat is een ergometer?

In tegenstelling tot een hometrainer beschikt een ergometer over meerdere weerstandniveaus die heel accuraat en exact ingesteld kunnen worden. Daarnaast meet het apparaat, afhankelijk van het model, ook nog andere waarden, zoals de hartslag, het zuurstofgehalte in het bloed of de longinhoud. Zo levert de ergometer informatie die bijvoorbeeld aan een arts kan worden doorgegeven.

Een ergometer heeft een zogenaamd vliegwiel: dit zorgt voor een goede rotatie, waardoor je een gelijkmatig verlopende trapbeweging hebt. Hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe beter het apparaat draait. Een verschil met de hometrainer is dat de ergometer een stroomaansluiting nodig heeft om te werken.

Welke eigenschappen zijn van belang bij de aanschaf?

Van een hometrainer met de belangrijkste basisfuncties tot een geavanceerde ergometer met veel accessoires: het aanbod aan fitnessapparaten is enorm. Je trainingsprogramma en fitnessdoelen bepalen de juiste instellingen voor jouw niveau. Een veel voorkomende functie is een weerstandsinstelling waarmee de intensiteit van de training wordt bepaald. Daarnaast zorgen trainingsprogramma's voor meer afwisseling bij het sporten. Een mogelijkheid om via bluetooth een verbinding met je smartphone of tablet te maken kan handig zijn. Gegevens van verschillende metingen, bijvoorbeeld metingen van de hartfrequentie, het calorieverbruik of het zuurstofgehalte in het bloed, kunnen inzicht geven in de effectiviteit van een oefening. Net als traditionele fietsen hebben ergometers remmen om de weerstand aan te passen. Inductieremmen zijn efficiënter maar ook duurder dan de beproefde magneetremsystemen.

Welke trainingen zijn mogelijk op een hometrainer of ergometer?

In principe wordt op een hometrainer en een ergometer zittend getraind, net zoals op de traditionele fiets. Echter kan op een ligfiets/-ergometer ook liggende oefeningen getraind worden. Termen die regelmatig worden genoemd zijn spinning en home-of-indoor-fitness. Deze methoden lijken op elkaar, bij beide termen wordt namelijk op een stilstaande fiets getraind. Terwijl indoor fitness een speciale training voor wielrenners is die meestal alleen en thuis wordt gedaan, is spinning een beschermd handelsmerk. In het laatste geval wordt in de meeste gevallen in groepsverband gesport, onder leiding van een instructeur. Je kunt dus kiezen de training alleen, met zijn tweeën of in groepsverband te doen. De laatste is echter vaak alleen in de sportschool mogelijk. Kleed je ook eens in geschikte fietskleding, om zo de ultieme fitnessoefening op de (lig)ergometer of hometrainer te ervaren.

Let op, bij speciale trainingen op doktersvoorschrift is het van belang een apparaat te gebruiken dat geschikt is voor het therapeutische doel en dat over een nauwkeurige indicatie van het wattage beschikt.

Welk fitnessapparaat is het meest geschikt?

Een hometrainer is de beste keuze als een exacte indicatie van de moeilijkheidsgraad niet nodig is en je alleen op zoek bent naar een betaalbare en betrouwbare mogelijkheid om thuis te sporten. Als je om gezondheidsredenen of voor een exacte bepaling van je prestatieverloop precies wilt weten hoe groot de weerstand in watt is of als je het belangrijk vindt dat je vitale functies zoals je hartslag worden gemeten, is de ergometer een passendere keuze. Dit omdat een ergometer met name een prestatiemeter is en een hometrainer vooral een fitnessapparaat met eenvoudige functies is. Als je liever staand traint, zijn andere apparaten geschikter, zoals een crosstrainer of een loopband.