Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Puzzels

6 producten
  Alle producten 6 / 6 producten

  Puzzels

  Als me-time of samen als groep, puzzelen is een ontspannend en tegelijkertijd mentaal uitdagend tijdverdrijf. Kleine kinderen hebben er al plezier in om puzzels op te lossen – en met een stijgende moeilijkheidsgraad blijft deze fascinatie vaak tot op volwassen leeftijd bestaan.


  Waarom puzzelen?

  Puzzels blijven bij jong en oud een geliefde vrijetijdsbesteding. Dit eenvoudige legspel heeft veel voordelen, waardoor het een ideale vrijetijdsbesteding is.

  • Bij puzzelen is er geen tijdsdruk, zodat ieder in zijn eigen tempo kan piekeren en ook eens een pauze kan nemen en de volgende dag verder kan gaan. Tegelijkertijd wordt het uithoudingsvermogen versterkt.
  • Puzzelen stimuleert oplossingsgericht en analytisch denken.
  • Bij het oplossen van een puzzel wordt het kortetermijngeheugen getraind en het concentratievermogen verbeterd.
  • Het leggen van puzzelstukjes heeft een positieve invloed op de fijne motoriek.


  Al deze voordelen zorgen dus niet alleen dat puzzelen een ideaal tijdverdrijf is voor kinderen en hiermee hun cognitieve en motorische vaardigheden verbeteren. Ook volwassenen en oudere mensen profiteren van de uitdagingen die het leggen van een puzzel met zich meebrengt. Zo heeft puzzelen een positief effect op patiënten met dementie en Alzheimer en kan puzzelen net als andere hersentrainingstaken, de waarschijnlijkheid op deze ziekten zelfs verminderen.

  Text And Image Section

  Welke puzzels zijn er?

  De klassieker onder de puzzels is de themapuzzel, waarbij een afbeelding wordt gelegd. Deze puzzels worden meestal op een tafel gelegd en zijn gemaakt van stabiel karton met een laag erover heen waarop het motief gedrukt staat. Een duurzame en robuuste variant is de houten puzzel. Dit zijn vaak ook leerpuzzels waarbij kinderen vormen, getallen of letters in de juiste volgorde of passende openingen moeten leggen. De afzonderlijke stukjes hebben meestal een kleine knop om het vastpakken en leggen makkelijker te maken. Vaak zijn dit kinderpuzzels waarbij de stukken in vooraf uitgesneden kaders gelegd moeten worden. Kleinere kinderen zijn helemaal weg van grote vloerpuzzels. Deze bestaat uit minder, maar wel grotere puzzelstukken en kunnen direct op de vloer worden gelegd.

  In de afgelopen jaren zijn 3D-puzzels steeds populairder geworden. Hier ontstaat niet alleen een afbeelding, maar ook een driedimensionaal kunstwerk. Als motief worden vaak beroemde gebouwen, bezienswaardigheden of planeten gekozen. Een bijzonder vorm van de 3-D-legpuzzel is de puzzleball. Hierbij vormen de stukjes een bal die samengevoegd moeten worden.


  Puzzels als decoratie

  Wie de puzzel maar één keer wil leggen en daarna lang wil genieten van het mooie motief, die kan met behulp van speciale lijm de puzzel in een duurzaam kunstwerk veranderen. De lijm bevestigt de kant-en-klare puzzel, zodat de stukken vast aan elkaar gelijmd zijn en de puzzel als decoratie kan worden gebruikt.


  Vier tips om de juiste puzzel te vinden

  Om de passende puzzel te vinden moet met verschillende aspecten rekening worden gehouden. Naast de soort puzzel spelen deze vier factoren een doorslaggevende rol als het gaat om plezier:

  1. Aantal puzzelstukjes:Als vuistregel geldt: Hoe minder delen, hoe eenvoudiger de puzzel. Eenvoudige kinderpuzzels heb je al met minder dan 30 stukjes, terwijl andere wel meer dan duizend stukjes hebben. Het leggen van een puzzel voor volwassenen kan enkele uren duren.
  2. Grootte puzzel: Bij de koop van een puzzel moet vooraf worden bedacht, waar wordt gepuzzeld en hoeveel plaats heb ik daar. Niets is frustrerender dan midden in het puzzelen vast te stellen dat het gekozen oppervlak niet groot genoeg is voor de puzzel. Het formaat van de uiteindelijke puzzel wordt door de producent op de verpakking vermeld.
  3. Motief en thema: Wie zijn kind wil motiveren met een puzzel, moet een leuk motief en thema kiezen. Diermotieven, fantasiewerelden of film- en tv-figuren doen het altijd goed bij kinderen. Volwassenen verheugen zich vaak op puzzels die kunstwerken, architectuur, steden en landschappen als thema hebben.
  4. Leeftijdsadvies: Als u twijfelt over de geschiktheid van een puzzel voor het kind, helpt een blik op het leeftijdsadvies. Net als bij gezelschapsspellen en ander speelgoed, geven de producenten aan voor welke leeftijdscategorie de betreffende puzzel het beste geschikt is. Deze waarde dient als oriëntatiehulp om te zorgen dat het plezier behouden blijft. Is een puzzel te eenvoudig, leidt dat snel tot verveling – is hij te moeilijk, leidt dat tot frustratie. Aangezien elk kind anders is en zich individueel ontwikkelt, kan zeker met puzzels voor verschillende leeftijdscategorieën worden geëxperimenteerd om de perfecte variant voor gegarandeerd puzzelplezier te vinden.


  Puzzels eenvoudig opbergen

  Als de puzzel nog niet af is, maar de ruimte op de eettafel of vloer nodig is, helpt een puzzelmat. Een puzzel die nog niet af is en op een dergelijke mat ligt, kan eenvoudig worden opgerold en opgeborgen, zonder dat hij uit elkaar valt.