Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Bouwspeelgoed

22 producten
  Alle producten 22 / 22 producten

  Bouw- & constructiespeelgoed

  Het creëren van een eigen wereld met bouwstenen, de constructie van huizen, voertuigen of fantasiedieren, of de bouw van een kleine robot. Met bouwspeelgoed en constructiespeelgoed vergroot een kind zijn of haar horizon enorm. De passende modellen vind je hier bij ons – van eenvoudig houten speelgoed tot meerdelige bouwsets.


  Wat maakt constructiespeelgoed anders?

  Bij bouwspeelgoed en constructiespeelgoed gaat het precies om wat de naam al verraadt: de kinderen krijgen niet kant-en-klaar speelgoed zoals een poppenhuis met poppen of speelgoedauto's voor het speeltapijt. In plaats daarvan moeten ze het speelgoed zelf in elkaar zetten of zelfs monteren. Bouwspeelgoed houdt ze op twee manieren bezig. Eerst wordt geknutseld, gedacht en gebouwd, en daarna kan met het nieuw gemaakte gespeeld worden zoals altijd. Bij veel speelgoed moet er zelfs een nauwkeurig plan worden gevolgd, zodat het resultaat ook echt iets wordt. Bij het meeste bouw- en constructiespeelgoed kunnen kinderen hun fantasie echter de vrije loop laten en hun eigen ideeën omzetten.


  Welke soorten bouwspeelgoed en constructiespeelgoed voor kinderen zijn er?

  Het spectrum aan bouw- en constructiespeelgoed bestrijkt ondertussen heel eenvoudig speelgoed tot uiterst complex. Vandaar dat er voor elk kind wel passend speelgoed gevonden kan worden.


  • Bouwstenen: Eenvoudige bouwblokken van hout of van kunststof of juist bouwstenen vormen vaak het eerste contact dat kinderen hebben met bouw- en constructiespeelgoed. De bouwblokken kunnen afzonderlijk op elkaar gezet en gecombineerd worden. Bij bouwstenen moet er wel gelet op worden dat de afzonderlijke delen in elkaar passen om schade aan het speelgoed en frustratie te voorkomen.
  • Speelgoedsets en bouwsets: Wie zijn kind in plaats van losse stenen voor vrije vormgeving iets meer wil bieden, kan speelgoedsets en bouwsets nemen. Hier kunnen volledige scènes, figuren, voertuigen of werelden worden gebouwd. De onderdelen zijn op elkaar afgestemd. De sjablonen van de producent van de bouwset kunnen een-op-een worden omgezet of als inspiratie voor het kind dienen om zijn of haar eigen versie te creëren.
  • Magneetspeelgoed: Speelgoed met magneten is heel erg eenvoudig in elkaar te zetten en ook nog eens stabiel. Hier kunnen heel goed driedimensionale geometrische vormen mee worden gemaakt, die uitnodigen om uit te proberen en na te denken. Magneten kunnen bovendien eenvoudig worden uitgebreid en kunnen plaats besparend worden opgeborgen.


  Voor welke leeftijdscategorie is constructiespeelgoed geschikt?

  Door de veelzijdige uitvoeringen van bouw- en constructiespeelgoed is er voor bijna elke leeftijdscategorie wel het juiste te vinden. Kinderen vanaf 6 maanden kunnen al met eenvoudige, grote houten of kunststof bouwblokken bouwen. Hoe beter de vinger- en cognitieve vaardigheid zich ontwikkelt, hoe complexer het speelgoed kan worden. Eenvoudige houten constructies zoals een eerste voertuig of simpele magneetsets zijn al geschikt voor kinderen vanaf de peuterleeftijd van 3 jaar. Technisch uitdagendere bouwsets, waarvoor gereedschap nodig is, of sets met kleine onderdelen zoals Lego, kunnen het best pas vanaf 6 jaar worden gebruikt. Over het algemeen is het zinvol om bij het zoeken naar het juiste speelgoed je te houden aan de aanbevelingen van de producent voor de leeftijdsgrens.


  Tips voor het bewaren van speelgoed

  Of het nu een peuter of schoolgaand kind is, al het speelgoed moet netjes worden opgeruimd zodat er geen onderdelen zoekraken en de kinderkamer er netjes uitziet. Met transparante boxen kun je snel zien wat erin zit en ze kunnen gemakkelijk onder het bed worden bewaard zodat ze geen extra ruimte in beslag nemen.

  Text And Image Section

  Welke voordelen hebben bouw- en constructiespeelgoed?

  Bezig zijn met bouw- en constructiespeelgoed kan de ontwikkeling van kinderen positief beïnvloeden. Tijdens het plannen en het omzetten van de constructie worden de fijne motoriek, het ruimtelijk inzicht, de concentratie en de probleemoplossende vaardigheden gestimuleerd. Tegelijkertijd wordt met constructiespeelgoed het principe van het speels leren in de dagelijkse bezigheden geïntegreerd. Fysische en mechanische principes worden tussen neus en lippen door overgebracht en helpen kinderen de wereld om hen heen beter te begrijpen. Bij veel bijzonder verfijnde bouwsets kan zelfs al de basiskennis over programmeren of elektronica worden aangeleerd. Op die manier kunnen de eerste interesses en tendensen voor een hobby of beroep al worden opgewekt en uitgeprobeerd.