Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Parasols & luifels

29 producten
Alle producten 29 / 29 producten

Parasols en zonneschermen

Parasols zijn ideaal als de zon te fel is in de tuin, op je balkon of terras. Als je nu op zoek bent naar een grote zweefparasol of een ruimtebesparende stokparasol, voor alle wensen zijn er modellen in de juiste vorm en grootte. Vind nu de geschikte parasol om lekker buiten te zitten.

Verschillende soorten parasols

Parasols zijn er in diverse uitvoeringen. Bij de aankoop moet je in ieder geval kijken hoe de parasol is opgebouwd. Er zijn eigenlijk twee verschillende modellen: stokparasols en zweefparasols.

 • Stokparasol: Een stokparasol is het klassieke model. Stok en voet bevinden zich in het midden van de parasol. Je opent en sluit het scherm net als een paraplu met een schuifmechanisme, met een zwengel of een katrolsysteem.
 • Voordeel: neemt ingeklapt weinig ruimte in
 • Nadelen: middenmast gaat ten koste van bruikbaar oppervlak en minder flexibel
 • Zweefparasol: Zweefparasols zijn hangende zonneschermen. De mast zit aan de zijkant en het scherm is bevestigd aan een hangend zijarm. Het scherm wordt meestal geopend met een draaihendel.
 • Voordeel: schaduwoppervlak kan volledig worden benut
 • Nadelen: gevoeliger voor wind en vaak duurder

Zonnescherm in plaats van parasol

Een alternatief voor stok- en zweefparasols zijn zonneschermen. De doeken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en worden geplaatst met een kabelspansysteem. Ze zijn lichtgewicht en compact. Je kunt ze dus eenvoudig meenemen, opbouwen en opbergen. Het enige wat je nodig hebt, zijn stangen of haken om het zeil te spannen.

Waarop moet je letten bij de koop van een parasol?

Naast je persoonlijke voorkeur zoals de kleur moet je bij de aankoop van een parasol aan verschillende dingen denken:

 • Vorm van parasol: Welke vorm je voor een parasol kiest, hangt af van de plek waar je schaduw wilt. Als je een rechthoekige zitgroep wilt beschermen tegen de zon, is een rechthoekige parasol de juiste keuze. Voor balkons, kleinere terrassen of een ligplekje in de schaduw is een ronde parasol een goede oplossing. In principe kun je elke vorm voor elk doeleinde of elke plek gebruiken, zolang je maar de juiste grootte kiest.
 • Grootte van parasol: Bij de keuze van een parasol is de grootte een van de belangrijkste criteria. Als je een parasol voor je balkon zoekt, raden we je aan een model te kiezen dat zo groot als nodig en zo klein als mogelijk is. Een kleine, ruimtebesparende parasol heeft als nadeel dat je hem in de loop van de dag moet verplaatsen om uit de zon te blijven. In de tuin of op een ruim terras kan je parasol best wat groter uitvallen. Een groot scherm hoef je niet zoals een kleine parasol met de zon mee te bewegen om de hele dag lekker in de schaduw te zitten.
 • Vierkante of ronde parasol: Een vierkant scherm biedt op een groter oppervlak schaduw dan een rond model met dezelfde diameter. Zo heeft een vierkante parasol met een zijde van 1,5 m een oppervlak van 2,25 m2, een ronde parasol met een diameter van 1,5 m heeft daarentegen een oppervlak van circa 1,76 m2.
 • Materiaal van de parasol: Het doek is meestal gemaakt van polyester. In vergelijking met natuurlijk materiaal zoals katoen of stro, biedt polyester voordelen:
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Robuust
 • Waterbestendig
 • Lichtecht
 • Hoogwaardige doeken van polyester hebben een gewicht van 180 g/m2 of meer.


Alleen met het juiste materiaal beschermt een parasol ook tegen UV-straling. Let bij de koop daarom op de UPF-factor (Ultraviolet Protection Factor) die de UV-bescherming aangeeft. Een parasol met een UPF van 50 of hoger laat slechts 2 procent van de UV-straling door en beschermt de huid tegen schadelijke straling.

 • Bevestiging van de parasol: De montage van een parasol begint met een veilige standaard. Parasols kunnen afhankelijk van grootte en gewicht meerdere kilo's zwaar zijn. Je parasol moet goed zijn bevestigd om ongelukjes te voorkomen. Je wilt niet dat je parasol bij een krachtige windstoot omvalt. Hoe zwaarder de standaard, des te veiliger je parasol staat.


Kunststoffen voeten die met water of zand kunnen worden gevuld, zijn de voordeligste varianten. Voor een kleine en lichte parasol van kunststof is deze versie voldoende. Als je een hoogwaardigere en dus ook zwaardere parasol hebt, raden we aan te investeren in een standaard die robuust is. Voeten van graniet of roestvrij staal die worden verzwaard met beton- of granietplaten. Deze voeten zijn zwaar, dus je kunt je parasol niet snel verplaatsen. Voor grote parasols in de tuin of op het terras thuis kun je ook kiezen voor een vaste verankering in de grond. Meestal wordt hiervoor een grondbuis in beton gestort.

Een kleine parasol op het balkon kun je ook monteren met een wandarm en een speciale relingbevestiging. Zo ben je geen kostbare ruimte op je balkon kwijt aan een parasolvoet.

Extra functies bij een parasol

Sommige parasols hebben handige extra functies. Zo zijn er stokparasols die je kunt knikken en in verschillende standen kunt zetten. Zo kun je je parasol aan de stand van de zon aanpassen zonder dat je hem hoeft te verplaatsen. Zweefparasols met een zwenkbare arm kun je goed verstellen.


Als je graag 's avonds buiten zit en daarbij sfeervolle verlichting wilt, kun je een zonnescherm met geïntegreerde LED-verlichting kiezen. De stroom die 's avonds voor zoveel sfeer zorgt, wordt overdag opgevangen door een zonnepaneel.

Parasols reinigen en onderhouden

Parasols zijn eenvoudig schoon te maken en te verzorgen. Een zonnescherm van polyester is bestand tegen schimmel en in het algemeen vuilafstotend. Stof veeg je gewoon af met een droge doek. En als er toch een vlek op je parasol is gekomen, zijn een zachte borstel en een beetje water met afwasmiddel meestal voldoende om dit te verhelpen.