Week van de Privacy Lidl Nederland Hoofdkantoor

Meld je aan! »

Welke activiteiten kun je volgen?

Expeditie Privacy - vind de PSC'er

8 t/m 11 april 2024

Elke afdeling heeft een Privacy & Security Coordinator (PSC). Vind de 9 PSC-ers met een codewoord. Voeg de codewoorden samen tot een zin en stuur deze naar privacy@lidl.nl.

Wie als eerste de zin juist heeft ingezonden wint een moole prijs!


De PSC'ers van de volgende afdelingen doen mee, je kunt hen op kantoor of via Teams benaderen:

 • Bouw
 • Corporate Development
 • Customer Care
 • HR – Leiderschap & ontwikkeling
 • HR – Vitaliteit
 • Internal Audit
 • Invoeradministratie Inkoop
 • Logistiek
 • Procurement

Inloop spreekuur

Donderdag 11 april 2024 9:30-11:30 uur @ Zwagerman (1 lange vleugel)

Sparren, brainstormen, of op zoek naar PSC-ers? Kom langs tijdens ons inloop spreekuur!


Workshops

Donderdag 11 april 2024 Privacy & AI Workshop 13:00-14:00 uur @ Freeway (BG)

Je hoort steeds meer over AI, maar wat is het eigenlijk? En hoe hangt het samen met privacy? Dit en meer ervaar je tijdens deze workshop op beginnerslevel.


Lego Serious Play - Privacy Edition

Donderdag 11 april 2024, 15:00-16:30 uur @ Freeway (BG)

Een workshop om op een laagdrempelige en creatieve manier over privacy na te denken volgens de Lego Serious Play methode.


Pubquiz (tijdens kantoorborrel)

Donderdag 11 april 2024, vanaf 17:00 uur @ Bedrijfsrestaurant

Vorm met jouw favoriete collega's een team van max. 4 personen en laat je privacy kennis zien! Het winnende team maakt kans op een fantastische prijs!

Lees hieronder meer over privacy

Privacy op de wc

De wc is de plek om tijdens werk dat momentje voor jezelf te pakken. Fijn dat er niemand met je meekijkt, toch? Het lijkt zo vanzelfsprekend en wees gerust dat is het ook! Want Lidl hecht grote waarde aan jouw privacy. Daarom treft Lidl verschillende maatregelen om jouw privacy en die van haar klanten en leveranciers te beschermen. Ook jij als medewerker van Lidl werkt hieraan mee. Hoe jij dit kan doen, lees je hieronder. Klik op de onderwerpen voor meer informatie!

Maar wat zijn persoonsgegevens?

Maar wat zijn persoonsgegevens?

Privacy hangt onlosmakelijk samen met jouw persoonsgegevens. Maar wat zijn dan persoonsgegevens horen wij je nu denken. Dat is eigenlijk heel simpel: persoonsgegevens zijn alle gegevens die te herleiden zijn tot jou als persoon. Daarbij moet je niet alleen denken aan gegevens die direct te herleiden zijn tot jou, zoals jouw naam, adres en geboortedatum, maar ook aan indirect herleidbare gegevens, zoals een IP-adres, een track en trace code voor een bestelling die je geplaatst hebt of jouw personeelsnummer. Deze gegevens zeggen tenslotte, in combinatie met andere gegevens, ook iets over jou als persoon. In andere woorden: zolang het, op welke manier dan ook, mogelijk is om te achterhalen van wie de gegevens zijn of over wie de gegevens iets zeggen, vallen deze gegevens onder de definitie van een persoonsgegeven onder de AVG.
Dit en meer wordt behandeld in de E-Learning Compliance & Privacy. Heb je deze nog niet gevolgd? Neem dan contact op met jouw leidinggevende of met L&O.

Juridisch advies

Juridisch advies

Binnen Lidl houdt de afdeling Recht & Compliance (R&C) zich hoofdzakelijk bezig met (juridisch) advies. Team Privacy is er voor jou als afdeling om bij de verschillende projecten of systemen die jij gaat uitrollen, bijvoorbeeld mee te denken over welke persoonsgegevens er gebruikt gaan worden, ervoor te zorgen dat dat er niet meer zijn dan nodig en door samen te kijken naar hoelang de gegevens bewaard zullen worden. Want hoe langer gegevens bewaard blijven, hoe groter het risico dat er iets mee gebeurt wat niet de bedoeling was. Zodra de gegevens verwijderd zijn, kan een hacker er namelijk niet meer bij. Maar worden gegevens onbeperkt of onnodig lang bewaard, dan stapelt het aantal gegevens zich op en kan een potentiële hacker toegang krijgen tot (meer) gegevens, iets wat Lidl had kunnen voorkomen.

Waar speel jij een rol in dit hele verhaal?

Waar speel jij een rol in dit hele verhaal?

Als medewerker van Lidl, speel jij een cruciale rol bij de bescherming van persoonsgegevens binnen Lidl. Namelijk door ons aan te haken bij nieuwe projecten en bij het in gebruik nemen van nieuwe systemen of als er binnen bestaande projecten of systemen iets wijzigt. Hiervoor kun je ons een mail sturen via privacy@lidl.nl.

Datalekken

Datalekken

Gaat er per ongeluk iets fout met persoonsgegevens, die jij of jouw afdeling gebruikt? Dan is er sprake van een datalek. Een datalek dient zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 72 uur, gemeld te worden via het datalekkenformulier op het intranet.

Kijk-, luister en leestips

Kijk-, luister en leestips

Kijktips:

 • Black Mirror – Deze serie onthult de duistere kanten van de razendsnelle vooruitgang van de technologie, waarbij we worden geconfronteerd met de toenemende gevaren die hierdoor zijn ontstaan en waar we ons wellicht (nog) niet van bewust zijn. Hieronder highlighten we een paar afleveringen, die vanuit privacy perspectief extra interessant zijn.

S1, E3 "The entire history of you": in deze aflevering ondergaan mensen een procedure, waarbij ze een apparaat laten implanteren dat opneemt. Hierdoor wordt het mogelijk om elk moment in je leven opnieuw te beleven door deze terug te kijken en te luisteren. Een fascinerend concept, maar wellicht zijn hier ook negatieve gevolgen aan verbonden? (o.a. te zien op Netflix)

S2, E4 "Be right back: een weduwe neemt een opmerkelijke stap door een kloon van haar overleden man te bestellen, waarbij zijn persoonlijkheid wordt gevormd aan de hand van zijn eerdere activiteiten op social media. Maar brengt dit wel echt dezelfde man bij haar terug of roept het eerder vragen op over de authenticiteit van zijn identiteit op het Internet?

S4, E3 "Crocodile": deze aflevering van Black Mirror voert je mee naar een dystopisch scenario dat wellicht wel eens angstaanjagend dichtbij zou kunnen zijn. Stel je voor dat je meest gênante momenten, de momenten die je juist wilt vergeten, plotseling weer aan het licht zouden kunnen komen door een nieuwe technologie. Wat zou dit allemaal voor huiveringwekkende gevolgen kunnen hebben voor jouw leven? Een voorproefje hiervan biedt deze aflevering.

 • Her – Deze film werpt een blik op het toekomstbeeld van 2025 zoals mensen het voor zich zagen in 2013. In deze wereld is er een besturingsysteem ontwikkeld voor alle geautomatiseerde apparaten. Dit besturingssysteem is intelligent, bewust van zichzelf en zelflerend. Bovendien luistert het naar de naam Samantha. Ook Theodore, een eenzame man, maakt gebruik van de diensten van Samantha. Maar wat in eerste instantie een eenvoudige interactie is tussen een mens en een besturingssysteem, bloeit steeds meer uit tot een liefdesrelatie die natuurlijk de nodige uitdagingen met zich meebrengt. (o.a. te zien op Netflix)
 • The social dilemma – Deze film is als een duik in een technologisch doolhof, waarin de schijnbaar onschuldige wereld van social media wordt onthuld als een angstaanjagend doolhof van manipulatie en controle. The social dilemma neemt je mee in een reis door de donkere kanten van de digitale wereld, waar algoritmes als spinnenwebben zijn die ons gedrag vangen en vormgeven. Als kijker word je geconfronteerd met de verontrustende realiteit van hoe onze online activiteiten worden gebruikt om ons gedrag te beïnvloeden. (o.a. te zien op Netflix)
 • Mr. Robot - dit is een tv-serie die draait om Elliot Alderson, een jonge programmeur met ernstige sociale angsten en een anti-establishment houding. Elliot werkt overdag als cybersecurity-ingenieur en 's nachts als hacker, waarbij hij zijn vaardigheden gebruikt om de mensen om hem heen te beschermen en corruptie aan te pakken. (o.a. te zien op Netflix/Videoland)

Luistertips:

 • Poki – In deze podcast verkennen Alexander Klöpping en Wietse Hage een breed scala aan onderwerpen op het gebied van technologie, media en de impact ervan op de samenleving. Met een mix van diepgaande analyses, interessante gesprekken en humor delen de mannen in elke aflevering fascinerende inzichten en meningen over actuele gebeurtenissen en trends in de techwereld. Van de nieuwste gadgets tot de ethische dilemma’s rondom kunstmatige intelligentie. Poki biedt luisteraars een boeiende en informatieve kijk op de complexe wereld van de technologie. (o.a. te luisteren via Spotify en Podimo)
 • Ik weet je wachtwoord: In deze podcastserie onderzoekt Daniël Verlaan de verschillende aspecten van online beveiliging, privacy en digitale veiligheid. Met behulp van experts en praktische tips proberen ze luisteraars bewust te maken van de risico’s van hun online activiteiten en hoe deze risico’s voorkomen kunnen worden. (o.a. te luisteren via Spotify)
 • Dasprive: Betreed de wondere wereld van de privacy in deze wekelijkse podcast, waar context en commentaar geleverd wordt bij het laatste privacynieuws. (o.a. te luisteren via Google Podcasts en Apple Podcasts)

Leestips:

 • Ik weet je wachtwoord, Daniel Verlaan – In dit boek wordt de lezer meegenomen in een intrigerende reis door de wereld van online beveiliging en privacy. Het biedt inzichten in de gevaren van het digitale tijdperk en hoe je jezelf kunt beschermen tegen cyberaanvallen en inbreuken op jouw privacy. Met praktische tips en verhelderende voorbeelden laat het boek zien hoe jij jouw online veiligheid kunt verbeteren en bewuste keuzes kunt maken in een wereld vol digitale dreigingen.
 • Je hebt wel iets te verbergen, Maurits Martijn – Dit boek onthult de verborgen waarheid achter datamisbruik en surveillance in de moderne samenleving. Het neemt de lezer mee op een verontrustende ontdekkingsreis door de wereld van digitale spionage en privacy schendingen. Met onthutsende voorbeelden en diepgaand onderzoek laat het boek je zien waarom zelfs degenen die denken niets te verbergen te hebben, uiteindelijk toch kwetsbaarder blijken te zijn dan ze denken.
 • Homo Deus, Yuval Noah Harari – Yuval Noah Harari neemt je mee op een verbluffende reis door de toekomst van de mensheid, waarin Harari verkent hoe technologie en biologie samensmelten om een nieuw tijdperk van menselijke evolutie te creëren. Van kunstmatige intelligentie tot genetische manipulatie, Harari schetst een provocerend beeld van wat de toekomst zou kunnen brengen voor de mens.
 • Doe zelf normaal, Maxim Februari – In dit prikkelende betoog worden we uitgedaagd om de normen en waarden van onze samenleving kritisch te bekijken. Februari onderzoekt hoe begrippen als “normaal” en “afwijken” worden gevormd en hoe ze ons gedrag beïnvloeden. Met scherpe observaties en een heldere schrijfstijl nodigt dit boek uit tot nadenken over de complexiteit van identiteit, acceptatie en tolerantie in een wereld die voortdurend in beweging is.
 • De 5 bizarste User Agreements die jij hebt geaccepteerd - de titel spreekt voor zich (te vinden op de website van de NPO).
 • De privacytest - met deze test kan jij erachter komen hoe privacybewust jij bent. (te vinden op de website van de NPO).