Wist je dat Nederlanders jaarlijks zo’n 80 miljoen flessen wasmiddel verbruiken* die vervolgens wegegooid worden? Zonde, want de verpakking is veel vaker te gebruiken!


Daarom introduceert Lidl het refill station. In geselecteerde filialen kun je bij het refill station onze beste Formil wasmiddelen en Doussy wasverzachter tappen in een speciale herbruikbare verpakking. Naast dat je hierdoor minder plastic verspilt, bespaar je ook nog geld! Elke keer dat je de verpakking mee terugneemt naar de winkel krijg je een maar liefst 25% korting!

Producten in het refill station:

 1. Formil Wit Supergeconcentreerd

  Formil Wit Supergeconcentreerd

  Wasmiddel

 2. Formil Color Supergeconcentreerd

  Formil Color Supergeconcentreerd

  Wasmiddel

 3. Formil Black

  Formil Black

  Wasmiddel

 4. Doussy Morgenfris

  Doussy Morgenfris

  Wasverzachter

Hoe het werkt

Speciale herbruikbare verpakking

Speciale herbruikbare verpakking

De verpakking heeft een slimme dop die wordt herkend door het refill station. Zo zorgen we dat je de verpakking, zonder te knoeien, kunt vullen met het juiste product. Ook houden we voor je bij hoe vaak je de verpakking hebt gebruikt en hoeveel plastic je dus al hebt bespaard! Wees zuinig op de verpakking én de dop, dan gaat de verpakking zo lang mogelijk mee!

Geselecteerde filialen

Geselecteerde filialen

Het refill station vind je in de volgende filialen:

 • Aalsmeer, Stationsweg 8
 • Amsterdam, Buikslotermeerplein 121C
 • Eemnes, De Minnehof 10
 • Haarlem, Professor Donderslaan 1
 • Huizen, Warandebergstraat 47
 • Hilversum, Kapittelweg 115
 • Zwanenburg, Olmenlaan 139

Waarom doen we dit?

We zijn continu op zoek naar kansen om plastic verpakkingen te verminderen en te voorkomen. Herbruikbare verpakkingen is één van de oplossingen. Daarom onderzoeken we met deze pilot hoe onze klanten reageren op refill stations in de winkel en hoe wij onze filialen en processen hierop moeten aanpassen.


Deze pilot financieren we met de inkomsten uit Heffing SUP. Dit is de verplichte heffing die wij op single use plastics moeten rekenen. Lees hier meer over onze ambities om plastic verpakkingen te reduceren.

Minder plastic

Bij het refill station bespaar je al plastic vanaf het eerste gebruik! De herbruikbare verpakking is namelijk een stuk lichter dan een normale wasmiddel- of wasverzachterfles. Bij elke refill voorkom je een plastic fles! Hieronder vind je hoeveel plastic je per keer bespaart.

*Op basis van gemiddeld 2,45 wasjes per week per persoon en 28 wasbeurten per fles
**De plastic besparing bij het eerste gebruik is lager doordat het gewicht van de herbruikbare verpakking (23,4g) hier vanaf is gehaald. Daarnaast bevat de secundaire verpakking een beetje plastic, die is ook meegenomen.

Veelgestelde vragen

Je kunt direct uit de herbruikbare verpakking doseren.

Het wasmiddel of wasverzachter wordt door de dop heen gevuld. De verpakking heeft een slimme dop. Deze wordt herkend door het refill station. Het station weet precies welk product er in de verpakking moet, en hoe vaak deze verpakking al is gevuld. Zo zorgen we ervoor dat de verpakking niet met het verkeerde product gevuld kan worden.

Als de dop kapot gaat ontvang je van ons gratis een nieuwe verpakking. Vraag een winkelmedewerker om hulp. Wees zuinig op je dop, zo gaat de verpakking langer mee.

De dop is nodig om de verpakking te kunnen vullen in het refill station. Als je de dop kwijt bent moet je helaas een nieuwe verpakking kopen.

De verpakking is recyclebaar en mag worden weggegooid bij het plastic afval (PBD).

Nee, het refill station is alleen te gebruiken met de speciale herbruikbare verpakking. Deze heeft een slimme dop die wordt herkend door het station zodat de verpakking gevuld kan worden.

De volgende producten zijn verkrijgbaar:

 • Formil Color Supergeconcentreerd
 • Formil White Supergeconcentreerd
 • Formil Black
 • Doussy Morgenfris Wasverzachter