MET WAY TO GO! GAAN WE NET NOG EEN STAPJE VERDER

MET WAY TO GO! GAAN WE NET NOG EEN STAPJE VERDER


In dit project werk Lidl samen met Fairtrade. Naast dat de reep volledig Fairtrade gecertificeerd is, en de boeren een vaste Fairtrade prijs ­èn Fairtrade premie ontvangen, betalen we ook nog een aanvullende premie. Met deze aanvullende premie kunnen we de inkomenssituatie van de boeren aanzienlijk verbeteren. Door te investeren in specifieke projecten kunnen de boeren hun productie op duurzame wijze verbeteren en tegelijkertijd minder afhankelijk worden van deze cacao productie.


Zo is één project gericht op het opzetten van andere bronnen van inkomsten. Bijvoorbeeld door het verbouwen van rijst en produceren van honing en zeep. Zo zijn boeren minder afhankelijk van de cacoa opbrengsten en versterken ze hun positie. Daarnaast ondersteunen we met de extra premie een project gericht op duurzame landbouwmethodes waarmee de productiviteit op duurzame wijze verhoogd wordt. In beginsel zijn er ca. 650 boeren die de cacao voor de WAY TO GO! repen produceren en allemaal betrokken zijn bij de projecten.


Lidl werkte voor de tot standkoming van WAY TO GO! nauw samen met Fairtrade. "De uitdagingen in de cacao zijn nog steeds heel groot. De meerderheid van de cacaoboeren leeft in extreme armoede. We waarderen dan ook deze eerste stap van Lidl om een extra premie te betalen om zodoende toe te werken naar een leefbaar inkomen voor boeren." Aldus Alien Huizing Supply & Development Manager, Stichting Max Havelaar.


THAT’S THE WAY TO GO! CHOCOLADE MET EEN EERLIJK VERHAAL

Lidl brengt een eigen duurzame chocoladereep op de markt “genaamd WAY TO GO!” in de smaken puur, melk, karamel & zeezout en kokos & pecan. Lidl werkt continu aan de verduurzaming van producten om deze toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen. Alle chocolade bij Lidl is zo al gecertificeerd. Dit is een goede stap. Toch zijn er nog te veel missstanden in de cacao productie ketens en daarom zet Lidl met WAY TO GO! een eerste concrete stap richting het zogenaamde “beyond certification” waarbij ze verder gaan dan certificering alleen.


Voor dit project hebben we de hulp ingeschakeld van Fairtrade. Samen met hen hebben we de volgende punten centraal gesteld voor deze reep; traceerbare bonen, een aanvullende premie bovenop de Fairtrade Premie, lange termijn samenwerking, verbeterde productiviteit & minder afhankelijk van cacao en tot slot een sterkere positie van de boeren. Met dit product en deze aanpak proberen we bij te dragen aan daadwerkelijke verandering in de cacao keten.