Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Buitenspeelgoed

84 producten
Alle producten 84 / 84 producten

Buitenspeelgoed: Speeltoestellen & kindermeubels voor in de tuin

Een kleine speeltuin in je eigen tuin is een droom voor veel kinderen – en met ons assortiment aan buitenspeelgoed kan die droom uitkomen! Een kleine zandbak voor smalle tuinen of een groot speelhuis voor grote tuinen, hier vind je precies dát wat je nodig hebt om je eigen tuin om te toveren en je kinderen gelukkiger te maken.


De beste buitenspeelgoed en speeltoestellen voor kinderen

Wie een huis met eigen tuin heeft of de mogelijkheid heeft een tuin van een appartementencomplex te gebruiken, kan daar een waar speelparadijs voor kinderen aanleggen. Ook als de kleintjes zich heel goed zelf bezig kunnen houden of bijvoorbeeld kunnen helpen bij het tuinieren, toveren de passende speeltoestellen de tuin pas echt om tot een echte outdoor kinderkamer. De keuze aan buitenspeelgoed is zeer groot.

  • Kindertuinmeubels als aanvulling op stoelen, banken en tafels voor volwassenen
  • Klimtoestel of speeltoren
  • Schommel
  • Glijbaan
  • Wip
  • Zandbak
  • Trampoline
  • Speelhuis

Welk speeltoestel voor in de tuin het moet worden, hangt voor een groot deel af van de beschikbare plaats, het budget en de voorkeur van het kind. Maar ook de leeftijd van het kind speelt een rol, want niet elk speeltoestel is geschikt voor elke leeftijdscategorie.


Welk speeltoestel voor in de tuin voor welke leeftijd?

Bij alle outdoor speeltoestellen geldt: ze mogen alleen onder supervisie van een volwassene worden gebruikt die in geval van twijfel kan helpen. Ook bij oudere kinderen moet toezicht in ieder geval binnen gehoorafstand zijn.

LeeftijdscategorieSpeeltoestel voor buiten
Vanaf 9 maandenZandbak
Vanaf 1 jaarKindertuinmeubels, schommel (met hulp)
Vanaf 2 jaarGlijbaan (met hulp), speelhuis (gelijkvloers), klimtoestel
Vanaf 3 jaarSchommel, glijbaan, wip
Vanaf 6 jaarTrampoline

Tips voor de koop van speeltoestellen in de tuin

Bij de grote keuze aan speeltoestellen is het niet altijd makkelijk om het juiste speeltoestel te kiezen. Met deze tips voorkom je vast en zeker een miskoop.


Tips voor de koop van een zandbak

Een van de veiligste speeltoestellen voor de tuin, dat al voor baby's geschikt is, is de zandbak. Het kan bovendien eenvoudig zelf opgezet worden, zodat er snel en voordelig een zandbak staat. Bij de koop en opbouw van een zandbak moet op deze aspecten worden gelet.

  • Stabiliteit: Voor kleine tuinen of kleine hoeveelheden zand is een zandbak van kunststof voldoende. Een zandbak van hout is stabieler, kan een grotere hoeveelheid zand hebben en biedt vaak een praktische rand om op te zitten.
  • Soort zand: Het zand moet zo goed mogelijk plakken zodat zandkastelen en andere bouwwerken niet direct instorten. Het beste is speciaal speelzand met een korrelgrootte van 1 mm. Dat is perfect afgestemd op de speelbehoefte.
  • Locatie: De zandbak moet zo zonnig mogelijk en uit de wind worden geplaatst, zodat het spelen in de zandbak zo prettig mogelijk is. Bovendien droogt het zand op een zonnige locatie sneller als het vochtig mocht worden.
  • Onderhoud: Idealiter wordt de zandbak afgedekt als hij niet wordt gebruikt. Zo wordt hij beschermd tegen regen, wind en vervuiling door dieren. Houten zandbakken moeten bovendien gebeitst of gelakt worden zodat ze bestand zijn tegen weersomstandigheden.


Tips voor de koop van een schommel

Veel kinderen beleven plezier aan schommelen en met een eigen schommel in de tuin hoeven ze hiervoor niet meer naar de speeltuin toe. Om te zorgen dat het schommelen zo veilig mogelijk gebeurt, moet met de volgende factoren rekening worden gehouden.

  • Materiaal: De klassiekers zijn de houten schommels die mooi opgaan in de omgeving van de tuin. Ze moeten echter wel regelmatig onderhouden worden, zodat het materiaal goed blijft. Robuuster en onderhoudsvriendelijker zijn schommels met een metalen frame. Het gevaar is echter dat het materiaal in de zon erg heet wordt, wat weer tot verwondingen kan leiden.
  • Soort schommel: Bij de aankoop van een schommel kun je kiezen tussen een enkele schommel of een dubbele schommel. Voor één of twee kinderen is een enkele schommel voldoende, wie meer plaats heeft scoort met een dubbele schommel. Naast de klassieke schommel met zitplankje zijn ook autobanden erg geliefd.
  • Locatie: De gewenste locatie moet niet alleen groot genoeg zijn voor het frame, maar er moet ook voldoende plaats zijn om te duwen, schommelen en eraf te springen. Op de grond moeten rubberen tegels of minimaal 30 cm diep zand liggen om het gevaar op letsel te verminderen.


Tips voor de koop van een trampoline

Op een trampoline kunnen kinderen en volwassen zich in de tuin helemaal uitleven. Of je nu springt of traint op tricks en stunts, de trampoline moet wel bepaalde eigenschappen hebben.

  • Grootte: Hoe groter de trampoline, hoe gewaagder de sprongen kunnen zijn. Hoe groot de trampoline uiteindelijk kan zijn, hangt af van de oppervlakte in de tuin. Ongeacht de maat is het beter dat er slechts één persoon op de trampoline speelt om botsingen en verwondingen te voorkomen.
  • Veiligheid: Bij trampolinespringen is de kans op ongevallen of vallen hoog. Om te zorgen dat dit met een sisser afloopt, moeten er in ieder geval een gevoerd randkussen, een stabiel veiligheidsnet en gevoerde netstangen aanwezig zijn. Idealiter is het veiligheidsnet aan de binnenkant van de rand bevestigd.
  • Belastbaarheid: Als er niet alleen kinderen maar ook pubers en volwassenen op de trampoline willen springen, moet er heel goed gelet worden op de maximale belasting. Veel modellen zijn slechts geschikt voor een gewicht tot 50 kg, andere juist weer tot 100 kg of meer.


Tips voor de koop van een glijbaan

Met een glijbaan in de eigen tuin kloppen de harten van kinderen sneller. Bij de koop en opbouw moet worden gelet op bepaalde eisen.

  • Locatie: De uitloopzone aan het einde van de glijbaan mag zeker niet te kort zijn, omdat abrupt stoppen kan leiden tot letsel. De ondergrond moet zacht zijn: een grasvlak is net zo geschikt als zand. Asfalt of kiezels wordt afgeraden.
  • Veiligheid: Om te zorgen dat de glijbaan echt veilig is, moet er vooral worden gelet dat hij stabiel staat. Handgrepen aan de ladder zorgen voor extra veiligheid bij het beklimmen. Het TÜV-certificaat is bovendien een goede indicator dat het om een hoogwaardig, veilig tuinspeeltoestel gaat.
  • Materiaal: Bij het materiaal kan gekozen worden uit metaal, kunststof en hout. Metaal is robuust en onderhoudsvriendelijk, maar kan erg heet worden. Kunststof is ook onderhoudsvriendelijk, maar voornamelijk geschikt voor kleine glijbanen en lichtere kinderen. Houten glijbanen hebben iets meer onderhoud nodig, maar zijn wel stabiel en duurzaam.


Speeltoestellen en -meubels voor in de tuin correct monteren

Tuinspeeltoestellen krijgen veel te verduren. Vandaar dat een goede bevestiging essentieel is. Een wankelend of zelfs omvallend speeltoestel vormt een groot risico voor kinderen. Schommels, speeltorens en klimtoestellen moeten in de bodem verankerd worden. Meestal zijn indraaibare bodemankers of grondkokers voldoende. Soms is het noodzakelijk dat het speeltoestel in beton wordt gegoten. Voor zandbakken en glijbanen is meestal geen speciale bevestiging nodig, net als voor speelhuisjes. Hier is een stevige, vlakke ondergrond over het algemeen voldoende om de veiligheid te garanderen. Tuinmeubels en accessoires moeten in de winter veilig binnen of in een tuinhuisje worden geplaatst.