Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Fietshelmen

5 producten
  Alle producten 5 / 5 producten

  Fietshelmen

  Een moment van onoplettendheid of gaten in het wegdek: valpartijen zijn voor fietsers niet ongebruikelijk. Als je valt, beschermt een goede fietshelm je hoofd en wordt erger voorkomen. Een geschikte fietshelm voor kinderen en volwassenen is gelukkig makkelijk te vinden.

  Goede redenen om een fietshelm aan te schaffen

  Ook al zien veel fietsers ervan af: een fietshelm heeft voordelen die niet genegeerd mogen worden.

  • Als je bij een ongeval betrokken raakt, beschermt een fietshelm je tegen levensgevaarlijk hoofdletsel, zoals een schedelbasisfractuur.
  • Bovendien verhogen fietshelmen, afhankelijk van het ontwerp, de zichtbaarheid in het verkeer, waardoor ongevallen worden voorkomen.

  Verschillende fietshelmmodellen op een rijtje

  Er zijn fietshelmen voor dames, heren en kinderen. Je kunt de helmen grofweg in 3 categorieën indelen, die allemaal in-mold geproduceerd worden. Dat betekent dat de buitenschaal en de kern vast met elkaar verbonden zijn.

  • Hardschalige helmen hebben een dikke buitenschaal en worden vanwege de hoge beschermingsgraad vooral bij wielersporten gebruikt.
  • Microschaalhelmen zijn de populairste variant. De buitenschaal is iets dunner dan bij een hardschalige helm. Deze helmen bieden in het normale wegverkeer, waarbij geen al te hoge snelheden worden bereikt, voldoende bescherming.
  • Twin-shellhelmen vormen de nieuwste generatie fietshelmen. Ze zijn tussen de buitenschaal en de hardschuimkern van een tweede schaal voorzien. Dit heeft tot doel bij een ongeval de druk gelijkmatiger te verdelen en de kans op ernstig letsel te verkleinen.

  Informatie over de helmplicht

  In Nederland geldt voor fietsers geen wettelijke helmplicht. Als je zonder helm fietst, levert dat dus geen boete of andere sancties op. In landen als Oostenrijk, Spanje en Tsjechië is een fietshelm voor kinderen, voor jongeren en in sommige gevallen voor alle fietsers wettelijk voorgeschreven.

  Belangrijke criteria bij de aanschaf van een fietshelm

  Een ideale fietshelm heeft een aantal eigenschappen die voor maximale bescherming zorgen. Voor elke fietser is op basis van de juiste criteria een geschikte helm te vinden.

  Vorm

  Er zijn verschillende vormen voor een fietshelm:

  • Racefietshelmen zijn heel licht en aerodynamisch van vorm. Ze hebben echter geen zonneklep omdat die gezien de voorovergebogen houding het zicht zou belemmeren.
  • Mountainbikehelmen beschermen bovendien de nek om bij een val op het achterhoofd ernstig letsel te voorkomen.
  • BMX'ers gaan meestal voor helmen die op motorhelmen lijken en niet veel van een normale fietshelm weg hebben.
  • De meeste fietshelmen voor dagelijks gebruik, zoals een rit door de stad of een fietstocht, lijken qua vormgeving het meeste op mountainbikehelmen. Een goede helm beschermt niet alleen de bovenkant van het hoofd maar ook de slapen en het voorhoofd.

  Materiaal

  De kern van een fietshelm wordt meestal gegoten uit hardschuim, zoals EPS (geëxpandeerd polystyreen). Dit materiaal heeft een goed schokabsorberend vermogen en biedt dan ook bescherming bij een botsing. De buitenschaal bestaat uit verschillende kunststoffen. Bij lichte sporthelmen bestaat de schaal doorgaans uit polycarbonaat terwijl voor de schaal van hard-shellhelmen vaak het sterkere en zwaardere ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) wordt gebruikt.

  Veiligheid

  In Nederland mogen fietshelmen alleen worden verkocht als ze aan EU-Norm EN 1078 of, voor kinderfietshelmen, EN 1080 voldoen. Dat is te zien aan het CE 2006-label. Deze normen stellen dat een grondige bescherming van de bovenkant van het hoofd moet worden gegarandeerd bij snelheden tot 20 km/uur. Veel helmen zijn bovendien van een GS-keurmerk voorzien dat de beschermingsgraad bevestigt. Naast deze officiële certificaten zegt ook de uitrusting van de helm veel over het veiligheidsniveau. Beschikt de helm bijvoorbeeld over reflectoren, achterlichten of een knipperfunctie, dan kun je als fietser op een veilige manier deelnemen aan het verkeer en helpen ongevallen te voorkomen. Ook lichtgevende kleuren vergroten de zichtbaarheid en verkleinen de kans dat een fietser over het hoofd wordt gezien.

  Fietshelmen met TÜV-keurmerk

  Fietshelmen die een TÜV-keurmerk hebben, zijn regelmatig aan kwaliteitscontroles door een onafhankelijke keuringsinstantie onderworpen. Ook deze helmen voldoen aan de Europese norm en kun je met een gerust hart gebruiken.

  Maat

  Zelfs de beste fietshelm beschermt bij een ongeval alleen als hij perfect past. Om een helm met de juiste maat en pasvorm te vinden moet je eerst de omtrek van je hoofd meten. De fabrikant geeft gewoonlijk aan welke helmmaat voor welke hoofdomtrek geschikt is. De onderstaande tabel bevat richtwaarden op basis waarvan je de juiste helmmaat kunt bepalen.

  Hoofdomtrek Helmmaat

  55 tot 56 cm S

  57 tot 58 cm M

  59 tot 60 cm L

  61 tot 62 cm XL

  Veel fietshelmen beschikken over een verstelbaar binnenringsysteem waarmee de helm aan het hoofd kan worden aangepast en zo vooral bij kinderen gewoon kan meegroeien.

  Draagcomfort

  Het draagcomfort van een fietshelm wordt door verschillende factoren bepaald en mag niet worden onderschat: hoe comfortabeler een fietshelm zit, hoe waarschijnlijker het is dat hij ook regelmatig wordt gedragen.

  • Ben je in de zomer vaak onderweg of zweet je snel? Let er dan op dat de fietshelm voldoende ventilatieopeningen heeft die het hoofd verkoelen.
  • Een van de uitdagingen bij een fietshelm is vaak de riem. Een padding op de kinriem helpt te voorkomen dat de riem snijdt of draait.
  • Een geïntegreerd of afneembaar net dat tegen insecten als bijen en muggen beschermt, vergroot ook het comfort.