Een moment van onoplettendheid of gaten in het wegdek: valpartijen zijn voor fietsers niet ongebruikelijk. Als je valt, beschermt een goede fietshelm je hoofd en wordt erger voorkomen. Een geschikte fietshelm voor kinderen en volwassenen is gelukkig makkelijk te vinden.
Ook al zien veel fietsers ervan af: een fietshelm heeft voordelen die niet genegeerd mogen worden.
Er zijn fietshelmen voor dames, heren en kinderen. Je kunt de helmen grofweg in 3 categorieën indelen, die allemaal in-mold geproduceerd worden. Dat betekent dat de buitenschaal en de kern vast met elkaar verbonden zijn.
In Nederland geldt voor fietsers geen wettelijke helmplicht. Als je zonder helm fietst, levert dat dus geen boete of andere sancties op. In landen als Oostenrijk, Spanje en Tsjechië is een fietshelm voor kinderen, voor jongeren en in sommige gevallen voor alle fietsers wettelijk voorgeschreven.
Een ideale fietshelm heeft een aantal eigenschappen die voor maximale bescherming zorgen. Voor elke fietser is op basis van de juiste criteria een geschikte helm te vinden.
Er zijn verschillende vormen voor een fietshelm:
De kern van een fietshelm wordt meestal gegoten uit hardschuim, zoals EPS (geëxpandeerd polystyreen). Dit materiaal heeft een goed schokabsorberend vermogen en biedt dan ook bescherming bij een botsing. De buitenschaal bestaat uit verschillende kunststoffen. Bij lichte sporthelmen bestaat de schaal doorgaans uit polycarbonaat terwijl voor de schaal van hard-shellhelmen vaak het sterkere en zwaardere ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) wordt gebruikt.
In Nederland mogen fietshelmen alleen worden verkocht als ze aan EU-Norm EN 1078 of, voor kinderfietshelmen, EN 1080 voldoen. Dat is te zien aan het CE 2006-label. Deze normen stellen dat een grondige bescherming van de bovenkant van het hoofd moet worden gegarandeerd bij snelheden tot 20 km/uur. Veel helmen zijn bovendien van een GS-keurmerk voorzien dat de beschermingsgraad bevestigt. Naast deze officiële certificaten zegt ook de uitrusting van de helm veel over het veiligheidsniveau. Beschikt de helm bijvoorbeeld over reflectoren, achterlichten of een knipperfunctie, dan kun je als fietser op een veilige manier deelnemen aan het verkeer en helpen ongevallen te voorkomen. Ook lichtgevende kleuren vergroten de zichtbaarheid en verkleinen de kans dat een fietser over het hoofd wordt gezien.
Fietshelmen die een TÜV-keurmerk hebben, zijn regelmatig aan kwaliteitscontroles door een onafhankelijke keuringsinstantie onderworpen. Ook deze helmen voldoen aan de Europese norm en kun je met een gerust hart gebruiken.
Zelfs de beste fietshelm beschermt bij een ongeval alleen als hij perfect past. Om een helm met de juiste maat en pasvorm te vinden moet je eerst de omtrek van je hoofd meten. De fabrikant geeft gewoonlijk aan welke helmmaat voor welke hoofdomtrek geschikt is. De onderstaande tabel bevat richtwaarden op basis waarvan je de juiste helmmaat kunt bepalen.
Hoofdomtrek Helmmaat
55 tot 56 cm S
57 tot 58 cm M
59 tot 60 cm L
61 tot 62 cm XL
Veel fietshelmen beschikken over een verstelbaar binnenringsysteem waarmee de helm aan het hoofd kan worden aangepast en zo vooral bij kinderen gewoon kan meegroeien.
Het draagcomfort van een fietshelm wordt door verschillende factoren bepaald en mag niet worden onderschat: hoe comfortabeler een fietshelm zit, hoe waarschijnlijker het is dat hij ook regelmatig wordt gedragen.