Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Tafelcirkelzaagmachines

2 producten
  Alle producten 2 / 2 producten

  Text tafelcirkelzaag

  Tafelcirkelzaag

  Of het nu gaat om brandhout voor de winter, even grote stukken laminaat voor de nieuwe woonkamervloer of op maat gezaagde tegels voor de badkamer – de tafelcirkelzaag is een echte alleskunner. Maar wat kan het elektrisch gereedschap precies, waar moet het aan voldoen voor doe-het-zelvers, wat zijn de functies en hoe is het opgebouwd?


  Definitie en eigenschappen tafelcirkelzaag

  Een tafelcirkelzaag is een half stationaire elektrische machine waarmee verschillende materialen gezaagd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld metaal, hout en andere bouwmaterialen, maar ook kunststof en natuursteen. Vooral in de houtbewerking is de tafelcirkelzaag – in de volksmond gewoon cirkelzaag genoemd – een van de standaard machines.


  Voordelen van een tafelcirkelzaag

  • Schone snedes
  • Veilige begeleiding
  • Efficiënt zagen
  • Eenvoudig vervanging van zaagbladen


  Opbouw en functie

  Tafelcirkelzagen bestaan uit de volgende elementen:

  • Werktafel met standaard/onderstel
  • Motor
  • Cirkelzaagblad
  • Spouwmes

  De standaard van de werktafel is meestal van gietijzer of staal voor een veilige stand. Het tafelblad heeft een opening waar het cirkelzaagblad doorheen gaat. Het zaagblad zelf is een stalen schijf met zaagtanden en is via de zaag-as verbonden met de elektrische motor. Het spouwmes bevindt zich achter het zaagblad. Dit zorgt ervoor dat het zaagblad niet vastloopt in de kerf. Dit is belangrijk, want anders zouden de opgaande tanden het werkstuk kunnen grijpen en naar de bediener kunnen slingeren.

  Andere onderdelen van een tafelzaag kunnen bijvoorbeeld het volgende zijn:

  • Dwarsaanslag: met behulp van de dwarsaanslag kunnen hoeken gezaagd worden.
  • Parallelle aanslag: hiermee kunnen parallelle sneden gemaakt worden. Dit is bijvoorbeeld praktisch wanneer uit een groot stuk hout meerdere latten van dezelfde afmetingen moeten worden gezaagd.
  • Hoekfunctie: het zaagblad kantelt om versteksnedes mogelijk te maken. Hoe groter de hoek is ingesteld, hoe ondieper de snede zal zijn.

  Veel cirkeltafelzagen beschikken bovendien over een snelstop, ook wel motorrem genoemd. Dit zorgt ervoor dat het zaagblad na het uitschakelen aanzienlijk wordt afgeremd en snel tot stilstand komt. Enerzijds is dat veiliger voor de doe-het-zelver, en anderzijds kan er sneller met het zagen van een ander werkstuk begonnen worden.


  Toepassingsgebieden van de tafelcirkelzaag

  De toepassingsmogelijkheden van cirkelzagen zijn veelzijdig. Ze worden hoofdzakelijk gebruikt voor langs- en dwarssneden en voor zaagwerkzaamheden. Vooral massief hout en plaatmaterialen worden ermee gezaagd. Maar een tafelzaag is ook handig voor klusjes in en om het huis – bijvoorbeeld voor het zagen van brandhout. Uit de grote stukken hout kunnen met de tafelzaag snel kleine stukjes gezaagd worden, die in de haard, kachel of vuurschaal passen.

  De cirkelzaag wordt ook gebruikt als het gaat om het seriematig zagen van nieuwe laminaat- of parketvloeren, planken of balken van dezelfde afmetingen. Dankzij de parallelle aanslag is elk afgezaagd stuk even groot. Bovendien kan de elektrische machine gebruikt worden om groeven te maken, om in te snijden, om te felsen of om schuin te zagen.


  Het geschikte model vinden

  Om de juiste tafelzaag te kiezen, is het belangrijk om naar de technische kenmerken van de machine te kijken. De volgende punten dienen als oriëntatie voor het zoeken van een tafelcirkelzaag:

  • Vermogen: de apparaten moeten minstens 1000 watt hebben (1500 is beter) om harde en dikke werkstukken te kunnen zagen, zoals dikke balken of hardhout (eik, berk).
  • Stationair toerental: als richtlijn wordt 2000 tot 6000 omwentelingen per minuut aanbevolen. Ze moeten met de hand verstelbaar zijn. Het kan gebruikt worden om hout (hoogste snelheid), metalen en kunststoffen (middelmatige tot hoge snelheid) en minerale vezelplaten (lage snelheid) te zagen.
  • Diepte van de snede: een grotere snijdiepte maakt dikkere werkstukken mogelijk. Voor thuisgebruik wordt ongeveer 75 tot 90 mm aanbevolen. Het kan gebruikt worden om kleine balken te zagen, maar ook laminaat en brandhout.
  • Aanslagen: er moet zowel een parallelle als een dwarsaanslag beschikbaar zijn om stukken van dezelfde grootte te kunnen zagen (bijv. voor parketvloeren) en ook hoeken (bijv. tegels in de badkamer).
  • Diameter van het cirkelzaagblad: ca. 250 mm, in het beste geval reeds met de machine meegeleverd. Als vuistregel geldt: groot zaagblad voor gladde en lange zaagsneden, klein zaagblad voor korte zaagsneden.

  Als de technische details eenmaal helder zijn, moet ook aandacht worden besteed aan welke veiligheidselementen de machine heeft: behalve een beschermkap over het cirkelzaagblad, moet er ook een spouwmes achter zitten als extra veiligheidsmaatregel. Een beveiliging tegen oververhitting kan ook nuttig zijn.


  Tot slot speelt ook de grootte van de werktafel een rol: grote werkstukken kunnen gemakkelijker bewerkt worden op een groter werkoppervlak. Uitschuifbare en in hoogte verstelbare tafels zijn praktisch. Het onderstel van de tafel moet stabiel zijn om veilig te kunnen werken.

  Vragen en antwoorden

  Vragen en antwoorden

  Waarom is het spouwmes belangrijk?

  Behalve het positieve effect op de arbeidsveiligheid biedt een spouwmes ook het praktische neveneffect dat het als geleider gebruikt kan worden. Het helpt bij rechte sneden en schone randen.


  Wat is de achtersnijfunctie van een tafelzaag?

  Met behulp van de achtersnijfunctie zijn hoeken van -1 tot 46° mogelijk, naast de gebruikelijke snijhoeken van 0 tot 45° – met andere woorden, zowel links als rechts één graad meer. Dit is praktisch wanneer twee panelen (bijv. keukenwerkbladen) gelijk moeten worden afgezaagd.


  Welk cirkelzaagblad moet de tafelzaag hebben?

  De keuze van het zaagblad hangt af van het te zagen materiaal. Er zijn bijvoorbeeld speciale zaagbladen voor de bewerking van hout, kunststof, tegels of metaal.


  Welke regels zijn belangrijk voor de veiligheid?

  Het belangrijkste bij het gebruik van een tafelzaag is dat het cirkelzaagblad zowel boven als onder de tafel tegen aanraking beveiligd is. Een beschermkap helpt boven de tafel, terwijl het blad eronder vastgezet kan worden door bijvoorbeeld een beschermframe. De zaagbladen moeten scherp zijn om vastlopen te voorkomen. Bij het zagen van smalle of korte werkstukken voorkomt een duwstok dat de handen in contact komen met de zaag. Bovendien: geen handschoenen! Deze kunnen snel in het zaagblad verstrikt raken en niet alleen de hand, maar ook de hele arm in het apparaat trekken. Bovendien beschermen een werkbril en gehoorbescherming ogen en oren tegen splinters en lawaai.