Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Tuinverlichting

23 producten
Alle producten 23 / 23 producten

Tuinverlichting

De juiste tuinverlichting zorgt dat op zwoele zomeravonden niemand in het donker moet zitten. Deze avonden nodigen namelijk uit om tot diep in de nacht in de tuin of op het terras te zitten. Van het zetten van fraaie kleur- en lichtaccenten tot aan het veilig verlichten van paden en parkeerplaatsen, alles is mogelijk.


Verschillende tuinlampen op een rijtje

Tuinverlichting is er in talrijke uitvoeringen, die zowel in hun constructie als hun mogelijke locatie verschillen.


  • Wandlampen voor buiten worden vast aan de gevel gemonteerd. Ze kunnen het huis verlichten en zo de veiligheid in het donker verhogen of als spot op bloembedden, planten of decorelementen worden gericht en deze fraai uitlichten.
  • Schijnwerpers voor buiten worden meestal ook aan de muur gemonteerd. In tegenstelling tot de wandlampen zijn deze echter feller en zijn dus meer functioneel dan decoratief.
  • Grondspots zijn de meest elegante mogelijkheid om de tuin te verlichten. De vlakken lampen worden gelijk met de bodem ingebouwd en zorgen zo voor een aangenaam licht van onder zonder dat ze extra plaats in beslag nemen, een struikelrisico vormen of het totaalbeeld van de tuin of het huis verpesten.
  • Lichtkettingen zijn echte multitalenten, ook buiten de kerstboom. In de klassieke kaarsvorm of met bonte lampionnen: lichtkettingen in struiken en bomen of als decoratie om een strandstoel, een schommelstoel of op de buitenmuur van het terras zorgen voor een gezellige sfeer.
  • Plantverlichting dat in de grond gestoken kan worden, is ideaal om individuele struiken of planten mooi uit te lichten. De verlichting op de grondpen bestraalt het blad van onderen of markeert de grens van het bloembed op elegante wijze.
  • Vloerlampen doen het erg goed op een terras en geven het een huiselijk karakter. Ze zijn echter niet vast gemonteerd en moeten bij krachtige wind dan ook veilig opgeborgen worden zodat ze niet in gevaarlijke vliegende objecten veranderen. Ook heel praktisch zijn staande lampen voor buiten, die als een lantarenpaal langs een pad opgesteld kunnen worden en dit zo veilig kunnen verlichten. Anders dan bij een vloerlamp kunnen staande lampen voor buiten meestal wel aan de grond worden bevestigd, zodat ze beveiligd zijn tegen stormen en diefstal.

Welke tuinverlichting voor welk doel?

VerlichtingGebruikslocatie/-doel
Wandlampen voor buiten Decoratieve verlichting van muren en tuinen
Schijnwerpers voor buitenVeiligheidsverlichting
GrondspotsTerrasverlichting, pad verlichting
LichtkettingenTerrasverlichting, balkonverlichting, decoratie van bomen en struiken
PlantverlichtingBloembedverlichting
Staande lampTerrasverlichting

Criteria bij de koop van tuinverlichting

Bij de koop van tuinverlichting onderscheiden de afzonderlijke modellen zich niet alleen in de constructie, maar ook op andere criteria zoals prestatie en bedrijfsmodus. Om te zorgen dat de verlichting zijn doel kan vervullen, moet gekeken worden naar de volgende eigenschappen.


Vermogen

Vroeger gold het aantal Watt als uitgangspunt voor de helderheid van een lamp, dat was voor dit vanwege de nieuwe energiespaarlampen en ledlampen werd vervangen door lumen. Wie van halogeenlampen op ledlampen wil overgaan, kan voor dezelfde lichtsterkte een lamp nemen met een lager wattage. Een 30 W halogeenschijnwerper komt bijvoorbeeld overeen met een 5 tot 6 W ledschijnwerper, waardoor voor hetzelfde lichteffect minder energie wordt verbruikt.


Text And Image Section

Helderheid en lichtkleur

Of de tuinverlichting het gewenste effect bereikt hangt voor een groot deel af van de helderheid en lichtkleur. Halogeenverlichting is verkrijgbaar in een koudwitte uitvoering met een lichtkleur tussen 5.400 en 6.500 Kelvin. Dat is uitermate geschikt als veiligheidsverlichting omdat het de omgeving helder verlicht en elk detail herkenbaar maakt. Voor een gezelligere verlichting in de tuin of op het terras moet daarom warmwitte ledverlichting met een kleur van minder dan 3.000 Kelvin worden gebruikt. Ze creëren een aangenaam, wit licht zonder te verblinden en zorgen voor een huiselijke flair. Voor een puur decoratieve verlichting zoals door plantverlichting met een grondpen of lichtkettingen, kan ook gekleurd licht worden gebruikt om de nacht op te vrolijken. De helderheid en dus de lichtsterkte wordt in lumen aangegeven. Buitenverlichting moet minimaal 400 tot 600 lumen hebben.


Text And Image Section

Voedingsbron

Vooral voor buiten moet toch nagedacht worden over de voeding. Vloerlampen of staande lampen voor buiten moeten vaak op het stroomnet worden aangesloten, waardoor het nodig is een dure leiding te leggen. Voor andere tuinverlichting is er een eenvoudigere oplossing. Verlichting voor het terras, bijvoorbeeld als vloerlamp, kan idealiter worden aangesloten op een buitenstopcontact. Voor alle andere soorten verlichting kunnen lampen op batterijen of solar verlichting, die overdag in de zon oplaadt en 's avonds deze energie gebruikt, worden gebruikt. Hierbij moet worden opgemerkt dat solar verlichting een iets zwakkere lichtsterkte heeft.

Bedrijfsmodus

Er zijn verschillende mogelijkheden om tuinverlichting aan- en uit te zetten. De eenvoudigste, maar ook meest ongemakkelijke variant, is de klassieke lichtschakelaar die nauwelijks nog te vinden is op buitenverlichting, met uitzondering van vloerlampen of staande lampen voor buiten. Voor opritten en paden zijn ledspots met bewegingsmelders zeer praktisch, deze gaan aan zodra iemand langs loopt, fietst of rent. Andere lampen zijn voorzien van een tijdschakelaar of een schemersensor. De lampen gaan automatisch aan en uit afhankelijk van de tijd of het daglicht. Veel modellen hebben zelfs een afstandsbediening, dit zorgt voor maximaal comfort.