Gelmatrassen en gelschuimmatrassen worden gemaakt volgens een relatief nieuwe technologie en zijn een alternatief voor pocketvering matrassen of traditionele schuimmatrassen. Het innovatieve materiaal heeft allerlei voordelen die een positief effect hebben op de nachtrust en het lichaam.
Gelmatrassen worden als alternatief voor de traditionele pocketvering matrassen of matrassen van koudschuim of traagschuim steeds populairder. De binnenkant van het matras bestaat uit een gel met hoge viscositeit die zich perfect naar de vorm van het lichaam aanpast. Het comfort doet denken aan een waterbed, maar met meer ondersteuning en een gezondere lichaamshouding. Het hoge slaapcomfort van een gelmatras komt door de speciale opbouw. Deze is meestal gebaseerd op koudschuim, waaraan gel is toegevoegd. De combinatie zorgt ervoor dat de matrassen zich niet alleen ideaal aan het lichaam aanpassen, maar ook snel terugkeren naar hun oorspronkelijke vorm. Dankzij de ideale puntelasticiteit (soepelheid van het matras) en het hoge vormbehoud combineert een matras met gelschuim de voordelen van traag- en koudschuimmatrassen.
Een matras dat alleen uit gel bestaat, zou het lichaam niet voldoende ondersteuning bieden. Daarom wordt een gelmatras voorzien van een ondersteunende kern zodat je zacht en comfortabel ligt maar niet helemaal wegzakt. De kern zorgt voor voldoende tegendruk. Meestal bestaat de kern uit gelschuim, maar koudschuim of pocketvering met een toplaag van gel of gelschuim is ook mogelijk. Door de bijzondere materiaaleigenschappen van de gel of het gelschuim ontstaat een hoge puntelasticiteit die ervoor zorgt dat je ruggenwervels in een correcte, gezonde houding liggen zodat je goed en ontspannen slaapt. Het geheel wordt bekleed door een matrashoes.
Matrassen die volledig uit gel bestaan, zijn geschikt voor mensen met een allergie omdat stofmijten zich moeilijk kunnen nestelen in het gladde geloppervlak en de matrassen zeer gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt. Ook mensen die veel bewegen in hun slaap, kunnen voordeel hebben van een gel- of gelschuimmatras. Het matras vangt de bewegingen op, past zich door het goede vormbehoud aan elke nieuwe slaaphouding aan en verstoort de slaap zo niet. Door het zachte, bijna gewichtloze liggevoel en doordat de matrassen zich goed naar het lichaam vormen, zijn ze perfect voor rug- en zijslapers.
Omdat er minder drukpunten ontstaan als je op een gelschuimmatras ligt, kan het ook een goede keuze zijn bij gewrichtspijn, rugklachten en spanningen. De druk op het lichaam is minder waardoor de bloedsomloop in de weefsels beter is. Dit heeft een positief effect op het welzijn.
Als je geïnteresseerd bent in een gelmatras, zijn er enkele zaken waar je bij de aankoop aan moet denken. Verschillende eigenschappen van het matras bepalen welk model bij je wensen en behoeften past.
Naast gel(schuim) zelf wordt voor de kern vaak pocketvering of koudschuim gebruikt waarop een laag gel of gelschuim wordt aangebracht. Bij matrassen waarin schuim is verwerkt, moet je op het volumegewicht letten en de kernhoogte. De zogenaamde kernhoogte moet tussen 14 en 19 cm liggen. Hoe dikker de kern, des te drukgevoeliger het matras.
Bij een gelmatras stel je je een zacht matras voor. Maar ook dit type is verkrijgbaar in verschillende hardheden. Je kunt voor elk lichaamsgewicht en elke voorkeur het juiste matras in de geschikte hardheid vinden. De vuistregel is: hoe hoger het lichaamsgewicht, des te hoger de hardheidsgraad.
De matrasovertrek beschermt het matras tegen beschadiging en vlekken en absorbeert transpiratie tijdens het slapen. Een goede hoes is daarom gemaakt van ademende, huidvriendelijke katoen en voorzien van een ritssluiting. Je kunt de hoes dan eenvoudig afnemen en op 40 °C of 60 °C in de wasmachine reinigen.
Door de verdeling in verschillende ligzones neemt de kwaliteit van elk matras toe. Ook bij een gelmatras neemt het ligcomfort toe en wordt ondersteuning van de ruggenwervels geoptimaliseerd als er meerdere ligzones zijn. De ligzones worden gecreëerd door verschillende insneden en frezingen aan te brengen in de gelschuimkern.
Niet alle lattenbodems zijn geschikt voor een gelmatras. De afstand tussen de individuele latten moet zo klein mogelijk zijn om drukpunten te voorkomen die het matras kunnen beschadigen.
Gelschuimmatrassen zijn relatief zwaar, vooral als er pocketvering is verwerkt in de kern. Houd hier rekening mee als je regelmatig verhuist of de inrichting van je slaapkamer verandert.
Bij de koop van een gelschuimmatras moet je kijken of het matras kan worden omgekeerd. Sommige modellen zijn maar aan een kant voorzien van een gellaag zodat je het matras alleen 180° kunt draaien, maar niet kunt omkeren.