Vind jouw ideale matras

Het kiezen van het juiste matras blijft een hele opgave. We helpen jou graag bij deze keuze! Bekijk hieronder welke type matrassen er allemaal zijn en kies op basis van de eigenschappen een matras dat het best bij jou past.

*Bron: test matrassen Consumentenbond mei, december 2020 en februari, april, juli, oktober, december 2021 en maart, augustus 2022 (Meradiso 7-zones koudschuimmatras H2, 90 x 200 cm: Beste Koop)

Welke soorten matrassen zijn er?

Wie op zoek gaat naar een nieuw matras, krijgt te maken met een enorme keuze aan verschillende soorten matrassen. De belangrijkste verschillen liggen in het materiaal van het matras. We raden je aan eerst te kijken welk type matras voor jou geschikt is en daarna op zoek te gaan naar een bepaald model. Elk soort matras voldoet aan andere vereisten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw matras?

Naast het soort matras bepalen ook de individuele eigenschappen van de verschillende matrassen of je tevreden blijft over je nieuwe matras. En omdat iedereen andere wensen heeft wanneer het op slapen en comfort aankomt, vind je bij Lidl verschillende mogelijkheden. Bij het kopen van een nieuw matras moet je letten op de volgende eigenschappen.


 1. Temperatuur

  Temperatuur

  Kies een matras dat voor jou de juiste temperatuur regelt. Ga voor een ventilerend koudschuimmatras, pocketveringmatras of gelschuim matras wanneer je het snel warm hebt in bed. Als je het snel koud hebt dan raden we een comfortschuim- of traagschuimmatras aan.

 2. Soortelijk gewicht

  Soortelijk gewicht

  Met het soortelijk gewicht (SG) van een matras geven we aan hoeveel schuim er is verwerkt in onze matrassen. Hoe hoger de SG-waarde, hoe meer ondersteuning het matras biedt en hoe langer het matras meegaat.

 3. Omkeerbaar

  Omkeerbaar

  Veel van onze matrassen zijn omkeerbaar. We raden dan ook aan je matras meerdere malen per jaar te keren voor een langere levensduur van het matras.

90 dagen proefslapen

Probeer jouw nieuwe matras 90 dagen uit. Niet helemaal tevreden? Laat het ons dan weten. Je kunt het matras kosteloos retourneren. Een nieuw matras is altijd even wennen. We raden je daarom aan om het matras minimaal 30 dagen uit te proberen om te voelen of jullie een match zijn.

Text And Image Section

Milieuvriendelijke productie

Al onze eigen merk matrassen en toppers zijn Oeko-Tex® Made in green gecertificeerd. Dit betekent dat al onze matrassen en toppers op een milieuvriendelijke manier en op veilige en sociaal aanvaardbare werkplekken worden geproduceerd. Daarnaast kunnen we met Oeko-Tex® Made in green zekerheid bieden dat onze matrassen en toppers enkel bestaan uit materialen die zijn getest op schadelijke stoffen.


Opgerold verpakt - eenvoudig en plaatsbesparend transporteren

Bijna al onze matrassen en matrastoppers worden opgerold verpakt. Dit bespaart plaats, waardoor er minder wordt uitgestoten omdat er meer matrassen tegelijk kunnen worden vervoerd. Het gevolg hiervan is dat wij een eerlijke prijs kunnen hanteren en dat jij je aangekochte matras(topper) eenvoudig mee kan nemen!

Kies het juiste matras bij je slaaphouding

Lig jij vooral op je rug, op je zij of op je buik? Ook dat bepaalt welk matras het beste bij jou past. Bekijk hieronder de slaaphoudingen en selecteer op basis hiervan een matras die past bij jouw slaaphouding. Koudschuim-, pocketvering- en comfortschuimmatrassen zijn geschikt voor elke slaaphouding.


 1. Zijslaper

  Zijslaper

  Bij zijslapers ligt de grootste druk op de schouders, heupen en knieën. Het is belangrijk dat deze in het matras kunnen zakken. Voor zijslapers die veel bewegen, adviseren wij een zacht matras. Aanraders voor zijslapers zijn gelschuim- en traagschuimmatrassen.

 2. Buikslaper

  Buikslaper

  Buikslapers creëren vanzelf een hollere rug. Op lange termijn kan dit leiden tot rugklachten. Een hard, stevig matras kan rugklachten enigszins voorkomen en toch comfortabel zijn. Een pocketveringmatras is een aanrader voor buikslapers.

 3. Rugslaper

  Rugslaper

  Bij rugslapers bevinden de drukpunten zich van de schouders tot aan de heupen. Kies daarom een matras dat voldoende kan inzakken in deze zones en zo de smallere punten van je lichaam ondersteunt. Een aanrader voor rugslapers is een koudschuimmatras.

Kies de juiste afmeting van het matras

Een matras met de juiste afmeting is belangrijk voor een goede nachtrust. Maar hoe kies je de juiste afmeting van een matras? Er zijn verschillende standaardafmetingen van matrassen. Welke afmeting matras het beste bij jou past is afhankelijk van:


 1. Hoeveel je beweegt in je slaap: als je veel beweegt, kan het fijn zijn om een wat breder matras te kiezen.
 2. Jouw lichaamslengte: we adviseren je om een matras te kiezen dat minimaal 20 cm langer is dan de langste persoon die op het matras slaapt. Zo heb je ook nog voldoende ruimte voor het hoofdkussen en voorkom je dat je voeten uitsteken. Al onze matrassen zijn 200 cm lang en van enkele matrassen bieden we zelfs een extra lang formaat aan in 210 cm.


Kies de hardheid van een matras die bij jouw lichaam past

Lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol in je keuze voor een matras met de juiste hardheid. Een persoon van 1.60 m met een lichaamsgewicht van 80kg heeft een harder matras nodig dan een persoon van 1.98 m met hetzelfde lichaamsgewicht. De keuze in hardheidsgraad van een matras is sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en gewenning. Uiteraard zijn er maatstaven voor de gewichtsklasse in combinatie met lichaamslengte en welke matras hardheid hier bij past. Het is echter geen garantie dat dit ook de juiste keuze is in matras hardheid voor jou. In het onderstaande overzicht kan je zelf bepalen welke matras hardheid bij jouw lichaamsgewicht en lichaamslengte past. Vind je je matras alsnog te hard, dan is een matrastopper een goede keuze.

Een lattenbodem kiezen, hoe doe je dat?

Een lattenbodem is een belangrijk onderdeel van een bed. Lattenbodems geven jou én je matras extra steun en zorgen ervoor dat je comfortabel ligt. Een goede lattenbodem hoeft helemaal niet duur te zijn. De bedbodems van Lidl combineren kwaliteit en comfort met een superscherpe prijs.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe lattenbodem?

Naast het soort matras bepalen ook de individuele eigenschappen van de verschillende matrassen of je tevreden blijft over je nieuwe matras. En omdat iedereen andere wensen heeft wanneer het op slapen en comfort aankomt, vind je bij Lidl verschillende mogelijkheden. Bij het kopen van een nieuw matras moet je letten op de volgende eigenschappen.

 1. De afmeting

  De afmeting

  De lattenbodems hebben een hoogte van 8 cm en een individueel instelbare hardheid. Hierdoor zijn de bodems volledig aan te passen aan jouw slaapwensen. De lattenbodems zijn verkrijgbaar in twee formaten: 90 x 200 cm (eenpersoons) en 140 x 200 cm (tweepersoons)

 2. Aantal latten

  Aantal latten

  Over het algemeen geldt: hoe meer latten in een lattenbodem, hoe beter de ondersteuning. Meer latten zorgen er voor dat het gewicht van je lichaam goed verdeeld is. Onze lattenbodems bestaan uit minstens 28 flexibel geplaatste berkenhouten, verende latten.

 3. Welk matras past erbij?

  Welk matras past erbij?

  Terwijl er bij pocketveringmatrassen een goede ventilatie nodig is, mogen bij schuimmatrassen de afstanden tussen de latten niet te groot zijn. Daarnaast kan er op verstelbare lattenbodems het beste een flexibel matras worden gelegd zodat de bodem langer mee gaat.

Tips

 1. Het is belangrijk dat je zorgt voor een goede ventilatie zodat je matras lekker fris en comfortabel blijft.

 2. Als je matras eigenlijk iets te hard is of zijn stevigheid verliest dan kan een matrastopper het weer een soepeler gevoel geven.

 3. Als jij en je partner elk een ander matrasvoorkeur hebben, kan je kiezen voor twee aparte matrassen waar je vervolgens een matrastopper overheen legt.

Wist je dat?

 1. Bijna al onze matrassen hebben een afneembare hoes die je tot wel 60 graden kan wassen. Hierdoor wordt de levensduur van jouw matras verlengd!

 2. Een goed matras moet uiterlijk na 7 tot 10 jaar vervangen worden vanwege hygiëne.

 3. Bij bijna elke matras(topper) staan beoordelingen en ervaringen van anderen zodat jij de matras(topper) kan kopen die perfect past bij jouw wensen!