Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Matrassen

78 producten
Alle producten 24 / 78 producten

Matrassen

Wie ooit op een perfect matras heeft gelegen, wil dit gevoel ook thuis beleven. Door de hoeveelheid soorten modellen kan het een lastige opgave zijn het juiste matras te kiezen.

Elk lichaam en slaaptype kent namelijk andere behoeften. Bekijk snel onze nuttige tips en informatie en vind jouw ideale matras.


Keuzehulp matrassen: Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?


Waarom is een passend matras zo belangrijk?

We brengen ruim een derde van ons leven in bed door. In deze tijd komen we tot rust. Ons lichaam herstelt zich en we verzamelen energie om de dag erna fris te starten. Een goede nachtrust is van groot belang, want wie niet goed slaapt wordt sneller ziek en voelt zich overdag sneller moe. Niet alleen de juiste kamertemperatuur en goede slaapgewoonten dragen bij aan een goede nachtrust, ook het hebben van het juiste matras is een essentiële factor. Kies daarom niet zomaar een matras, maar zoek deze zorgvuldig uit. Ga voor het model dat past bij de manier waarop jij slaapt, want slapen op een ongeschikt matras kan de volgende nadelige invloeden hebben op je slaap:

 • Je voelt je onprettig omdat je te hard of te zacht ligt.
 • Je krijgt last van rugpijn en andere lichamelijke klachten omdat het matras je lichaam niet goed ondersteunt.
 • Het is 's nachts te warm of te koud om een goede nachtrust te hebben.
 • Het matras is niet geschikt voor onrustige slapers, waardoor de slaap wordt onderbroken.

Een goede nachtrust is van groot belang voor de gezondheid en voor hoeveel energie je overdag hebt. Daarom is een goed matras een van de belangrijkste onderdelen in de slaapkamer.


Welke soorten matrassen zijn er?

Wie op zoek gaat naar een nieuw matras, krijgt te maken met de keuze uit een enorme hoeveelheid modellen. Maar wat zijn nou de verschillen? Met name in het materiaal zitten er grote verschillen. Kijk eerst naar het juiste type matras voor jou en zoek vervolgens naar een bepaald model. Elk soort matras voldoet namelijk aan andere vereisten.


Koudschuimmatras

Koudschuimmatrassen worden op dezelfde manier gemaakt als comfortschuimmatrassen. Alleen wordt het opgeschuimde polyurethaan uitgehard op kamertemperatuur. Hierdoor krijgt het matras een iets steverige structuur, waardoor het matras een hoge warmte-isolatie en hoge puntelasticiteit biedt. Bovendien zijn koudschuimmatrassen actief ademend en zeer vormbehoudend.


Pocketveringmatras

Binnenvering kennen we van de traditionele type matrassen. Het matras is gevuld met stalen veren die zich onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Hierdoor geeft het matras mee op de plaats waar druk wordt uitgeoefend. Tegenwoordig zijn de meeste modellen voorzien van een pocketvering, waarin de veertjes ingepakt zitten in kleine zakjes, de pockets. Door de zakjes kunnen de stalen veren elkaar niet raken en ontstaan er geen krakende geluiden. Bovendien zorgen de pockets voor een hogere puntelasticiteit. Daarnaast zijn pocketveringmatrassen zeer goed geventileerd, wat ideaal is als je het 's nachts snel warm hebt of veel zweet.


Comfortschuimmatras

Comfortschuim wordt gemaakt door de stof polyurethaan op te schuimen en bij hoge temperatuur te laten uitharden. Zo ontstaat een schuim met een open celstructuur. Deze matrassen hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding, zijn actief ademend en zijn zeer vormbehoudend. Je kunt je dus gemakkelijk bewegen en verplaatsen zonder dat er op den duur kuilen in het matras ontstaan. De vorm keert namelijk weer terug naar zijn originele vorm. De geringe elasticiteit zorgt ervoor dat comfortschuimmatrassen minder geschikt zijn voor slapers met een hoog lichaamsgewicht. Door de zachte stof kun je namelijk te diep in het matras zakken, wat niet comfortabel ligt. Mensen die wat minder zwaar zijn, liggen daarentegen vaak bijzonder comfortabel op deze matrassen.


Gelschuimmatras

Pure gelschuimmatrassen zijn gevuld met een bepaalde gel die ervoor zorgt dat het voelt alsof je op een waterbed ligt. De gelschuimmatrassen combineren vaak de goede eigenschappen van koudschuimmatrassen en traagschuimmatrassen. Net als traagschuim matrassen passen de gelschuimatrassen zich goed aan je lichaam aan, maar behouden ze net als koudschuimmatrassen goed hun vorm. Wanneer je twijfelt, is gelschuim vaak de juiste keuze.


Traagschuimmatras

Traagschuim, ook wel bekend als memory foam. Het schuim neemt de vorm van het lichaam optimaal aan en keert heel langzaam weer terug naar de oorspronkelijke vorm. Doordat traagschuim zich zo goed aanpast aan de vorm van het lichaam kan het verlichting geven bij problemen met de rug of gewrichten. Maar ook rustige slapers die weinig bewegen en graag diep in hun matras zakken, hebben vaak veel plezier van dit type matras.

Soorten matrassen

Soort matrasGeschikt voor …Niet aan te bevelen voor … Bijzonderheden
Koudschuimmatras• Elke slaaphouding • Elk lichaamsgewicht• Slapers die veel transpireren• Goed vormbehoud
Pocketveringmatras• Slapers die snel transpireren • Elke slaaphouding • Elk lichaamsgewicht• Slapers die het snel koud hebben• Hoge puntelasticiteit
Comfortschuimmatras• Elke slaaphouding • Laag lichaamsgewicht• Bijzonder grote of zware slapers• Goed vormbehoud
Gelschuimmatras• Slapers die snel transpireren • Rug- en zijslapers• Buikslapers• Gemiddeld vormbehoud
Traagschuimmatras• Elk lichaamsgewicht • Rug- en zijslapers• Slapers die 's nachts veel bewegen • Buikslapers• Schuim met memory effect

Welke eigenschappen zijn belangrijk bij het kopen van een matras?

Naast het soort matras is het ook goed om te kijken naar welke eigenschappen van de modellen goed bij je passen.


Eén groot matras of twee kleine – wat is beter?

Wanneer je samen met je partner een nieuw matras wil kopen, kun je kiezen tussen een groot matras voor 2 personen, of voor 2 losse matrassen. Een groot matras is ideaal als jullie dezelfde wensen hebben. Indien de voorkeuren anders zijn is de keuze voor 2 losse matrassen beter. Bijvoorbeeld bij een groot verschil in lichaamsgewicht of wanneer de een licht slaapt en de ander juist diep, zijn 2 losse matrassen een goede optie. Leg een matrastopper over de matrassen heen en werk zo de naad tussen de matrassen weg. Zo voelt het alsof jullie op hetzelfde matras slapen. Bovendien kun je kleinere matrassen makkelijker regelmatig omkeren wat de levensduur van het matras verlengt.


Hardheid matras

Een van de belangrijkste factoren bij het kopen van een nieuw matras is de keuze van de juiste hardheid. De hardheid van een matras geeft aan hoe hard of zacht het is.

 • H1: zacht
 • H2: middelzacht
 • H3: middelhard
 • H4: hard
 • H5: bijzonder hard


Hoe hoger het cijfer, des te harder het matras. Matrassen met hardheid H1 zijn nauwelijks verkrijgbaar. De meeste fabrikanten bieden modellen aan tussen H2 en H4. Naast je eigen voorkeur voor de zachtheid van het matras spelen ook lichaamsgewicht en grootte een belangrijke rol. Hoe groter en zwaarder je bent, des te wenselijker een hogere hardheid. Een harder matras kan namelijk rugklachten voorkomen.


Dichtheid matras

Als in het nieuwe matras schuimstof wordt gebruikt, zowel in de matraskern als toplaag, is het belangrijk te letten op de dichtheid. Dit geeft aan hoeveel materiaal is gebruikt om een kubieke meter schuim te produceren. Hoe hoger de dichtheid is, hoe steviger het materiaal en des te langer de verwachte gebruiksduur zonder kwaliteitsverlies is. Het gebruikte schuim in matrassen dient daarom minimaal een dichtheid van 30 tot 40 kg/m³ hebben. Deze waarden zijn vaak terug te vinden in de specificaties van de fabrikant. Als dit niet het geval is, kun je de waarde met een eenvoudige formule zelf berekenen: gewicht van de matraskern in kilo : volume van het matras in kubieke meter.


Tijk matras

Bij elk matras hoort het passende matraslaken. Zonder matraslaken kun je het matras praktisch niet gebruiken. Ook hier zijn grote verschillen in materiaal en afwerking.

Vaak wordt katoen gebruikt omdat dit zacht, ademend en eenvoudig te verzorgen is. Badstof is bijzonder geschikt voor slapers die veel transpireren. Zeer geliefd zijn ook dubbel geweven matraslakens omdat ze bijzonder stevig en elastisch zijn. Matraslakens van drell worden minder vaak gebruikt omdat deze vaak niet afneembaar zijn. Dit is juist belangrijk, want matraslakens moeten in de wasmachine worden gewassen om ervoor te zorgen dat het matras hygiënisch blijft. Matraslakens bestaan over het algemeen niet zoals bedlakens uit een recht stuk gladde stof, maar zijn meestal rondom afgewerkt en voorzien van vliesstof wat voor extra versteviging en een bijzondere uitstraling zorgt. Een matraslaken met veel naden in de hoeken ligt strakker op het bed, een hoeslaken met minder naden is elastischer en gemakkelijker te hanteren.


Matrasopleggers en toppers

Matrasopleggers en toppers zijn weer iets anders dan matraslakens. Ze zijn geen vast onderdeel van het matras maar worden er apart opgelegd. Opleggers zijn meestal dun en beschermen het matras vooral tegen vuil en vocht. Dit is zeer belangrijk als het hoeslaken niet wasbaar is. Toppers zijn meestal meerdere centimeters dik en kan het matras tot op zekere hoogte extra eigenschappen geven. Zo kan een traagschuimtopper bijvoorbeeld een meerwaarde zijn voor een pocketveringmatras.


Ligzones matras

Wie zich bezighoudt met matrassen, kan niet om het onderwerp ligzones heen. De meeste matrassen zijn tegenwoordig verdeeld in meerdere zones met een verschillende hardheid, afgestemd op de verschillende behoeften van lichaamsdelen. Zo kunnen op een goed matras bijvoorbeeld drukpunten van het lichaam zoals schouders en heupen dieper inzinken dan het gebied rond de lendenwervels. Hierdoor lig je niet alleen beter, maar lig je ook natuurlijker en gezonder.


Puntelasticiteit en oppervlakte-elasticiteit

Een hoge puntelasticiteit wordt beschouwd als positieve eigenschap van een matras. Dit betekent dat het matras meegeeft op alle posities waar het matras daadwerkelijk wordt belast. In vergelijking daarmee ontlasten matrassen met een hoge oppervlakte-elasticiteit de druk van een groot gebied, zoals bij een hangmat. Matrassen met een oppervlakte-elastisch effect zijn alleen geschikt voor zeer gespierde personen of tieners en kinderen. Voor alle anderen zijn puntelastische modellen een betere keuze.


3 tips voor de koop van een matras

 1. Passende lattenbodem bij matras kiezen: Het is ideaal als lattenbodem en matras samen worden gekocht en op elkaar afgestemd. Terwijl voor pocketveringmatrassen een goede ventilatie nodig is, mogen bij schuimmatrassen de afstanden tussen de afzonderlijke latten niet te groot zijn omdat anders schade door drukpunten kan ontstaan. Op verstelbare lattenbodems kan het beste een flexibel matras worden gelegd zodat de lattenbodem langer mee gaat.
 2. Certificeringen: Als je zeker wilt zijn van de kwaliteit en een matras wilt dat vrij is van schadelijke stoffen, let adn op officiële certificeringen of keurmerken. Het LGA-keurmerk betekent dat het matras vrij is van schadelijke stoffen en duurzaam is geproduceerd. Het OEKO-TEX-keurmerk geeft ook aan dat er geen stoffen zijn gebruikt die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook onderscheidingen van de Consumentenbond zijn een indicatie van goede kwaliteit. Mensen met een allergie kunnen kijken of het matras is voorzien van het NOMITE-teken. Matrassen met dit teken zijn namelijk geschikt voor mensen met allergieën.
 3. Proefslapen Of het nieuwe matras werkelijk de juiste keuze is, merk je eigenlijk pas als je er een paar nachtjes op hebt geslapen. Dat weten wij ook. Daarom kun je bij Lidl tot 90 dagen na ontvangst van je matras proefslapen. Als je daarna niet tevreden bent, kun je het gekochte matras zonder problemen terug sturen.

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden

Hoe vaak moet ik een matras vervangen?

Een goed matras moet vanwege de hygiëne uiterlijk na 7 tot 10 jaar worden vervangen.

Hoe wordt een matras correct afgevoerd?

Matrassen worden afgevoerd als grofvuil of je kunt ze naar het recyclingstation brengen.

Hoe kan ik een matras reinigen?

Als het niet meer voldoende is om het hoeslaken te wassen, kunnen vlekken bij de meeste matrassen voorzichtig worden uitgewreven met een doekje en zachte zeepoplossing. Hardnekkige vlekken kunnen vaak worden verwijderd met soda.

Hoe worden online bestelde matrassen geleverd?

De meeste matrassen worden opgerold in een pakket geleverd door de pakketdienst of als stukgoed door het transportbedrijf. Door de voortgeschreden technologie brengt het oprollen geen risico van beschadiging met zich mee, zelfs niet bij pocketveringmatrassen.