Kies voor vega(n)


Bij Lidl willen we vegetarisch en vegan eten graag voor iedereen toegankelijk en betaalbaar maken.


Een gemakkelijke eerste stap is om af en toe het vlees in een recept te vervangen voor een vleesvervanger. Daarom zie je in steeds meer van onze winkels onze vleesvervangers ook in het vleesschap liggen. Ook zorgen we voor steeds meer lekkere en gemakkelijk klaar te maken vega(n) recepten waarbij de vleesvervanger zeker niet onder doet voor het vlees. We zien mede hierdoor dat steeds meer van onze klanten bewust voor vega(n) eten kiezen en daar zijn we trots op!


Onderaan deze pagina leest u meer over dit nieuwe initiatief.

Onze vleesvervangers

Op dit moment is 39% van onze eiwitverkopen plantaardig en 61% dierlijk: in 2030 willen we dat 50% afkomstig is van plantaardige eiwitbronnen en dus ook niet meer dan 50% van dierlijke eiwitten. Daarom gaan we nu de vindbaarheid van onze vleesvervangers verbeteren door een aantal van onze vleesvervangers ook in het vlees schap te presenteren.

Aan het schap met vegetarische producten verandert niks. Al onze vleesvervangers blijven ook gepresenteerd in het vegetarische schap.

Op dit moment doen ongeveer 70 van onze winkels in het midden van het land mee. Mocht de pilot succesvol zijn, dan willen we de pilot uiteraard uitbreiden naar meer winkels!

Volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten erg belangrijk. Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rood vlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kun je ook een gezonde vleesvervanger of ei eten.

Minder vlees eten is goed voor je gezondheid. Dit verlaagt je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten erg belangrijk. Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rood vlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kun je ook een gezonde vleesvervanger of ei eten.

In een gezonde vleesvervanger zit voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 en niet teveel verzadigd vet (niet meer dan 2,5 gram per 100 gram) en zout (niet meer dan 1,1 gram per 100 gram). Aan al onze vleesvervangers die van nature geen ijzer en B12 bevatten, is ijzer en vitamine B12 toegevoegd en steeds meer van onze vleesvervangers voldoen aan de Schijf Vijf.

Voor het produceren van plantaardige producten is veel minder land nodig en zijn veel minder grondstoffen nodig zoals water. Als we de groeiende bevolking willen kunnen blijven voeden binnen de grenzen van de aarde, is het daarom noodzakelijk dat we minder dierlijke producten gaan eten en vaker kiezen voor vegetarisch.

Door gezamenlijk steeds minder vlees te gaan eten, hoeven er minder dieren gehouden te worden. Ook kunnen we op deze manier de dieren die wel gehouden worden meer ruimte geven en beter verzorgen. Ook voor dierenwelzijn is het daarom goed om minder vlees te eten.