Text And Image Section

Het nieuwe energielabel

Fabrikanten in de hele EU zijn verplicht om bepaalde elektrische apparaten te voorzien van het officiële EU-energielabel. Gekleurde markeringen en een schaalverdeling geven aan hoe het verwachte energieverbruik beoordeeld moet worden. Op deze manier kunnen verschillende apparaten in één oogopslag met elkaar worden vergeleken. Vanaf 1 maart 2021 komt er een geheel nieuwe editie van het EU-energielabel voor wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, koelkasten, televisies, monitoren en lampen. Hier leest u wat er verandert en waar u op moet letten bij het kopen.


Inhoudsopgave

 1. Waarom is er een nieuw energielabel?
 2. Welke veranderingen brengt het nieuwe energielabel met zich mee?
 3. Welke veranderingen zijn er in de Ecodesign-richtlijnen?
 4. Voor welke apparaten is het nieuwe label verplicht?

Wat is er nieuw?

Vanaf 1 maart 2021 moeten wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, koelkasten, televisies, monitoren en lampen in de hele EU worden ingedeeld met het nieuwe energielabel. Vanwege de herschaling zijn de "plus-klassen" weggelaten; de schaal varieert (zoals oorspronkelijk het geval was) van A tot G. Het doel van de omschakeling is meer transparantie bij de aanschaf van nieuwe apparaten, zodat het eenvoudiger wordt om de verschillende modellen te vergelijken op het gebied van energie-efficiëntie. Bovendien moeten fabrikanten worden aangemoedigd om nóg efficiëntere apparaten te bouwen om de nieuwe A-klasse te realiseren. De volgende stap is om ook drogers, stofzuigers, ovens en afzuigkappen opnieuw in te delen.

Waarom is er een nieuw energielabel?

Er zijn in principe drie redenen voor de herschaling van het energielabel.

Nieuwe schaalverdeling

Met de bestaande schaalvergroting is het nauwelijks mogelijk om de steeds energiezuinigere apparaten eerlijk en begrijpelijk in te delen. De oorspronkelijke classificatie is meer dan 25 jaar oud, waardoor de verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie ook met behulp van de plusklassen moeilijk in kaart te brengen zijn. Vrijwel geen enkel nieuw apparaat valt nog in de lagere energie-efficiëntieklassen, waardoor de schaal bijna overbodig is geworden.


Vooruitgang van technologie

Een andere reden voor het herschalen van de energielabels is dat fabrikanten door het nieuwe energielabel worden gemotiveerd om hun apparaten te blijven verbeteren. Na schaalaanpassing zullen de meest energiezuinige wasmachines, droogtrommels, vaatwassers, televisies, beeldschermen, koelkasten en diepvriezers de nieuwe energie-efficiëntieklasse A niet meer halen; zelfs moderne apparaten zullen de lagere klassen behalen. Dit motiveert fabrikanten om door verdere ontwikkeling van de apparaten het nieuwe energie-efficiëntielabel A te behalen.


Transparantie

Uiteindelijk moet het nieuwe label ook zorgen voor meer transparantie bij het kiezen van een nieuw apparaat. De vorige energie-efficiëntieklassen A +++, A ++ en A + zorgden de afgelopen jaren vaak voor meer verwarring dan oriëntatie; de verschillen waren op het eerste gezicht niet meer zichtbaar. Met de schaalaanpassing wordt het vergelijken van apparaten zoals koelkasten of wasmachines weer eenvoudiger en duidelijker. Dit wordt niet alleen bereikt door de nieuwe schaalvergroting, maar ook door het herontwerp van het label zelf.

Text And Image Section

Welke veranderingen brengt het nieuwe energielabel met zich mee?

In plaats van het vorige bereik van A +++ tot D, strekt de nieuwe schaal van energie-efficiëntieklassen zich uit van A tot G. Het doel is om fabrikanten te motiveren om nog efficiëntere apparaten te vervaardigen.

Een directe omzetting van de oude energieklassen naar de nieuwe is niet mogelijk. Een van de redenen hiervoor is dat er tegelijkertijd nieuwe methoden worden geïntroduceerd om het energieverbruik te meten en de labelklasse te bepalen. De nieuwe procedures zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de opgegeven waarden zo realistisch mogelijk overeenkomen met het daadwerkelijke gebruik. Wat betreft het energieverbruik maken was-droogcombinaties bijvoorbeeld onderscheid tussen gebruik voor wassen en gebruik voor wassen en drogen. Onder bepaalde omstandigheden kan een apparaat ook in twee verschillende energie-efficiëntieklassen worden ingedeeld.


Naast de nieuwe schaalvergroting van de energie-efficiëntieklassen zal ook de vormgeving van het energielabel fundamenteel veranderen. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe QR-code die kan worden gebruikt om voor elk apparaat precieze informatie op te vragen in de EU-database EPREL (European Product Database for Energy Labelling) met een smartphone voordat deze wordt gekocht. Naast de algemene elementen, zoals de aanduiding van de energie-efficiëntieklasse, QR-code, naam en merk van het product en het stroomverbruik in kWh per jaar, bevat het label ook aanvullende productinformatie die afhankelijk is van het type apparaat. Dit kan bijvoorbeeld het waterverbruik zijn of het volume van het apparaat.

Welke veranderingen zijn er in de Ecodesign-richtlijnen?

Tegelijk met de verplichting om het nieuwe energielabel te gebruiken, treden ook wijzigingen in de Ecodesign-verordening in werking. Bij Ecodesign gaat het erom producten zo te ontwerpen dat de milieu-impact van productie, gebruik en afvoer zo laag mogelijk is. De eisen voor hulpbronnenefficiëntie zijn hier bijzonder opmerkelijk als nieuw punt. Deze schrijven onder meer voor:

 • Hoe lang en welke reserveonderdelen beschikbaar moeten zijn;
 • Hoe snel reserveonderdelen geleverd moeten worden;
 • Hoe reserveonderdelen kunnen worden vervangen en
 • Hoe de toegang tot reparatie-informatie is geregeld voor professionals.

Dit om ervoor te zorgen dat nieuwe, grote elektrische apparaten zo lang mogelijk kunnen worden gebruikt en gemakkelijk kunnen worden gerepareerd. Naast hulpbronnenefficiëntie regelt de Ecodesign-verordening ook de bruikbaarheid en het ontwerp van de bedieningsinstructies.


Voor welke apparaten is het nieuwe label verplicht?

Het nieuwe energielabel geldt in eerste instantie vanaf 1 maart 2021 voor wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers en koelkasten. In een volgende stap volgen wasdrogers, afzuigkappen, ovens, stofzuigers en lampen. De nieuwe regelgeving heeft verschillende effecten op het ontwerp van de individuele labels.

Voor welke apparaten is het label verplicht?

Het nieuwe energielabel geldt in eerste instantie vanaf 1 maart 2021 voor wasmachines, was-droogcombinaties, vaatwassers, koelkasten en lampen. In een volgende stap volgen wasdrogers, afzuigkappen, ovens en stofzuigers. De nieuwe regelgeving heeft verschillende effecten op het ontwerp van de individuele labels.

Wasmachines

Bij wasmachines geeft het nieuwe energielabel niet alleen het energieverbruik per 100 cycli weer. U kunt ook informatie lezen over andere factoren:

 • Nominale capaciteit voor het voorgeschreven programma "eco 40-60";
 • Duur van het programma "eco 40-60";
 • Waterverbruik per werkcyclus;
 • Centrifuge-efficiëntieklasse; en
 • Geluidsniveau / luchtgeluidemissies van de centrifuge.

Was-droogcombinatie

Was-droogcombinaties - apparaten die zowel wasgoed kunnen reinigen als drogen - worden op dezelfde manier gecategoriseerd als wasmachines. Het verschil: de verschillende waarden worden één keer vermeld voor het wasproces en één keer voor het was-droogproces. Hetzelfde apparaat kan twee verschillende energie-efficiëntieklassen hebben. De categorieën zijn onder meer:

 • Nominale capaciteit;
 • Duur van het programma;
 • Waterverbruik per werkingscyclus;
 • Centrifuge-efficiëntieklasse; en
 • Geluidsniveau / luchtgeluidemissies van de centrifuge.

Vaatwasser

Bij vaatwassers geeft het energielabel informatie over:

 • De energie-efficiëntieklasse;
 • Het energieverbruik van het eco-programma per 100 werkingscycli;
 • De nominale capaciteit in couverts,
 • Het waterverbruik;
 • De duur van het programma; en
 • De luchtgeluidemissies.

Koelkasten en diepvriezers

Wie het energielabel voor koelkasten en diepvriezers bekijkt, komt meer te weten over:

 • De energie-efficiëntieklasse;
 • Het jaarlijkse energieverbruik in kWh;
 • Het volume van de vriezer en koelkast; en
 • De luchtgeluidemissies.

Wijnkoelers

Net als bij koelkasten en diepvriezers is er ook een speciaal energielabel voor klimaatkasten. Hier ziet u op het eerste gezicht:

 • Welke energie-efficiëntieklasse het heeft;
 • Hoe hoog het jaarlijkse energieverbruik is;
 • Hoeveel flessen er in het apparaat passen; en
 • Hoe hoog de uitstoot van luchtgeluid is.

Tv's en monitoren

Het nieuwe EU-energielabel is geldig voor alle elektronische displays, inclusief televisies, monitoren en narrowcasting displays. U kunt het volgende zien op het nieuwe label:

 • Welke energie-efficiëntieklasse het heeft;
 • Hoe hoog het energieverbruik is bij inschakeling;
 • Hoe hoog het energieverbruik is wanneer ingeschakeld tijdens het spelen met HDR; en
 • Hoe de schermdiagonaal en de resolutie zijn in pixels.

Verlichting