Banner

Way to go

Text And Image Section

Samen met Fairtrade

Voor deze Way To Go producten werkt Lidl samen met Fairtrade. Naast dat de producten volledig Fairtrade gecertificeerd zijn en de boeren een Fairtrade minimumprijs en een vaste Fairtrade premie ontvangen, betalen we ook nog een aanvullende premie. Met deze aanvullende premie helpen we de boeren verder op weg naar een leefbaar inkomen.

Way To Go chocolade

De Way To Go chocoladerepen zijn exclusief bij Lidl verkrijgbaar en zijn verkrijgbaar in de smaken melk, puur, karamel-zeezout, kokos-pecan, framboos-knettersuiker en amandel-zeezout. Voor deze producten werkt Lidl nauw samen met Fairtrade. De cacao is afkomstig van ongeveer 650 boeren in Ghana die onderdeel zijn van de coöperatie Kuapa Kokoo en is 100% traceerbaar. Naast dat de reep volledig Fairtrade gecertificeerd is en de boeren een Fairtrade minimumprijs en een vaste Fairtrade premie ontvangen, betalen we ook nog een aanvullende premie. Met de lange termijn samenwerking en deze aanvullende premie kunnen we de inkomenssituatie van de boeren aanzienlijk verbeteren. Door te investeren in specifieke projecten kunnen de boeren hun productie op duurzame wijze verbeteren en tegelijkertijd minder afhankelijk worden van deze cacaoproductie. Met onze aanpak dragen we bij aan daadwerkelijke verandering in de cacaoketen.


Tot nu toe hebben meer dan 2.220 cacaoboeren uit 27 Ghanese gemeenten geprofiteerd van onder andere een hoger inkomen - iets minder dan 30 procent van de boeren was vrouw.

Way To Go koffie

Na de chocolade heeft Lidl ook Way To Go koffie op de markt gebracht. We werken hiervoor rechtstreeks samen met de veelal vrouwelijke koffieboeren van coöperatie Comsa in Honduras. Door veel samen te werken met vrouwelijke koffieboeren, versterken we de positie van vrouwen in de koffieteelt. Per verkocht pak koffiebonen krijgen zij van Lidl vijftig eurocent bovenop de bestaande Fairtradepremie. Daarnaast investeert Lidl ook in verschillende projecten van de coöperatie; het duurzaam en klimaatresistent beheersen van de koffieplantages, het aanpassen van het oogstproces aan de klimaatveranderingen en het verder diversifiëren van hun inkomsten. De koffiebonen van ‘Way To Go’ worden verkocht in zakken van 1 kilogram in twee variëteiten: Caffè Crema en Espresso. Door te kiezen voor onze Way To Go koffie, kiest u dus echt voor (h)eerlijke koffie – en kunnen boeren investeren in een duurzame toekomst!

Way To Go cashew

De Way To Go cashew is te vinden in twee varianten: gebrand en gezouten en knoflook-rozemarijn. Met de Way To Go cashew willen we bijdragen aan hogere inkomens in de cashewteelt en de samenwerking met kleine boeren versterken. De meeste cashewnoten die in Afrikaanse landen worden geteeld, worden buiten Afrika verwerkt, vaak in Zuidoost-Azië. Hierdoor blijft slechts een klein deel van de toegevoegde waarde van de cashews in de regio zelf, die vaak wordt gekenmerkt door lagere inkomens. De Way To Go cashew wordt geteeld en verwerkt in Tanzania. Ongeveer 400 Tanzaniaanse kleinschalige boeren worden ondersteund door de samenwerking met onze partners, de coöperatie UWAMI (Umoja Wa Wakulima Mikoma) in de Lindi-regio en Fairtrade. En door deze extra transportroute van Afrika naar Azië te vermijden, reduceren we de CO2-uitstoot in het transport met zo’n 57%! Daarnaast gaan we met de Way To Go! cashews voedselverspilling tegen door de gehele oogst te gebruiken, inclusief de nootjes die zijn gebroken tijdens het pellen.

We blijven continu in gesprek met stakeholders om de omstandigheden van onze boeren te verbeteren. Zo hebben wij in samenwerking met Fairtrade Nederland, onze leverancier Johnny Cashew en de lokale boerencoöperatie een studie uitgevoerd naar de hoogte van een leefbaar inkomen in onze Way To Go cashewketen. De resultaten uit dit onderzoek hebben wij omgezet naar concrete actie: de extra Way To Go premie die onze boeren ontvangen is nu gebaseerd op de resultaten uit het onderzoek. Wil je meer weten over dit onderzoek? Bekijk de onderzoeksresultaten dan hier of bekijk onderstaande video.

Toekomst

We hopen Way To Go in steeds meer Lidl landen te kunnen gaan verkopen. Hierdoor neemt het gebruikte volume cacao, koffiebonen en cashew toe en kunnen we nog meer boeren helpen. Met deze aanpak willen we structureel bijdragen aan een daadwerkelijke verandering in de cacao-, koffiebonen- en cashew-ketens.