Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Elektrische fietsen

17 producten
Alle producten 17 / 17 producten

Elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Fietsen met een elektromotor combineren de voordelen van zelf fietsen met het comfort van elektrische ondersteuning. Voor elk doel is er de juiste fiets met aandrijving: voor woon-werkverkeer, groot inkopen doen of een lekkere fietstocht in je vrije tijd.


Zo vind je de juiste elektrische fiets

Wat zijn elektrische fietsen?

E-bikes en speed pedelecs zijn andere namen voor elektrische fietsen, oftewel fietsen die niet alleen pedalen hebben maar ook een elektromotor. Oorspronkelijk werd de term pedelec gebruikt voor een fiets die alleen elektronische ondersteuning gaf als je zelf trapte met de pedalen. Bij de traditionele elektrische fietsen kon je de motor ook bijschakelen als je niet zelf trapte, zoals bij een scooter. Inmiddels wordt in het normale taalgebruik dit onderscheid nauwelijks nog gemaakt en worden de termen e-bike, pedelec en elektrische fiets meestal gebruikt als synoniem. Lees bij aankoop daarom de beschrijving nauwkeurig door zodat je het type elektrische fiets koopt dat aansluit bij je wensen en voorkeuren.


Welke voordelen hebben elektrische fietsen?

Elektrische fietsen worden steeds populairder en daarvoor zijn verschillende redenen.

  • Vooral voor langere of vermoeiende trajecten is elektrische ondersteuning een ware uitkomst.
  • Bagage, zoals boodschappen, kan met een e-bike makkelijker worden vervoerd dan met een gewone fiets. Het kost minder spierkracht!
  • Ook ouderen of mensen die over minder kracht beschikken, blijven mobiel met een elektrische fiets zonder dat ze een rijbewijs nodig hebben.
  • Een elektrische fiets is milieuvriendelijker dan een auto of scooter omdat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten, maar je kunt er langere stukken mee afleggen dan met een gewone fiets.


Welke modellen van elektrische fietsen zijn er?

Elektrische fietsen zijn er inmiddels in diverse uitvoeringen, zodat je ook voor jouw behoeften en wensen de geschikte elektrische fiets kunt vinden.


City e-bike

Elektrische fiets voor dagelijks gebruik, toegelaten op de openbare weg en goed geschikt voor verharde wegen in de stad zonder hoogteverschil.


E-bike vouwfiets

Compacte elektrische fiets die je eenvoudig inklapt en in de bus of trein kunt meenemen.


Trekking e-bike

Allround elektrische fiets, ideaal voor fietsen in de stad en recreatieve fietstochtjes.


Op welke eigenschappen moet je letten bij de koop van een elektrische fiets?

Als de keuze op een model is gevallen, moet je voor de koop goed kijken naar de verschillende specificaties. E-bikes en pedelecs van dezelfde categorie kunnen zeer verschillende eigenschappen hebben. We raden je aan deze vooraf goed te vergelijken om je ideale elektrische fiets te kiezen.


Accu

Hoe lang de accu van een elektrische fiets het volhoudt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals rijmodus en energie.


Het aantal wattuur (Wh) bepaalt hoeveel kilometer de elektrische fiets kan rijden met een opgeladen accu. Voor woon-werkverkeer en af en toe een ritje in de stad volstaat een accu met 300 Wh. Voor grotere fietstochten of toeren in heuvelachtig terrein raden we een accu van 450 Wh aan. Afhankelijk van de rijmodus en het gewicht van de fietser is zo een actieradius mogelijk van 85 km, voordat de accu weer moet worden opgeladen. Een korte laadtijd is een groot voordeel omdat je dan niet lang hoeft te wachten tot je de fiets weer kunt gebruiken. Houd rekening met een oplaadtijd van tweeënhalf tot vijf uur. Goede accu's gaan 500 laadcycli mee zonder dat het vermogen noemenswaardig afneemt. Daarna neemt het vermogen geleidelijk af tot de accu op een bepaald moment moet worden vervangen.


Motor

De motor van een elektrische fiets kan in het voorwiel, in het midden bij het frame of in het achterwiel zitten.

  • Voorwielmotoren zijn in de voorvork gemonteerd. Daardoor verplaatst het zwaartepunt van de e-bike zich naar voren wat een nadelig effect kan hebben op het rijcomfort en de veiligheid. Bovendien zijn voorwielmotoren bijzonder gevoelig voor storingen en uitval.
  • Middenmotoren worden boven de trapas aangebracht. Deze motoren zijn bijzonder stil, betrouwbaar en hebben een lange levensduur. Bovendien beïnvloeden ze het rijgevoel en -gedrag nauwelijks.
  • Achterwielmotoren worden op de achtervork gemonteerd wat het voordeel heeft dat de kracht direct wordt overgedragen op het achterwiel. Maar ook hier gaat de verplaatsing van het zwaartepunt ten koste van de rijbeleving.


Gewicht

De extra onderdelen zoals motor en accu maken de elektrische fiets zwaarder dan fietsen zonder ondersteuning. Zo wegen de elektrische fietsen in de meeste uitvoeringen tussen de 20 en 30 kg. Bedenk voor aankoop hoe en waar je de fiets kunt stallen. Een stalruimte op de begane grond of een lift om de fiets naar de kelder of woning te brengen, worden aanbevolen.


Remmen

E-bikes en pedelecs zijn verkrijgbaar met velg- en schijfremmen. Beide remtypen hebben hun eigen voor- en nadelen.

  • Velgremmen zijn voordelig en licht. Als je hydraulische velgremmen kiest, heb je ook bij hoge snelheden voldoende remkracht. Maar hydraulische remmen vragen om veel onderhoud.
  • Schijfremmen zijn zwaarder dan velgremmen zodat er meer kracht moet worden uitgeoefend. Daar staat tegenover dat ze een lange levensduur en krachtig remvermogen hebben.


Versnellingen

Bij elektrische fietsen heb je de keuze uit een derailleurversnelling en naafversnelling. Bij de traditionele derailleurversnelling schakel je door de fietsketting naar een groter of kleiner tandwiel te brengen. Een naafversnelling is onopvallend en compact in de as van het achterwiel ingebouwd. De plaats van de motor is medebepalend voor de keuze van het soort versnelling. Terwijl bij voorwielmotoren beide soorten kunnen worden gebruikt, is bij een naafmotor in het achterwiel de naafversnelling niet mogelijk. Hier wordt alleen een derailleurversnelling gebruikt. Voor middenmotoren worden ook derailleurversnellingen aanbevolen omdat het risico bestaat dat een naafversnelling te zwaar wordt belast of dat het motorvermogen onvoldoende is. Een voordeel van naafversnellingen is dat ze minder vaak moeten worden onderhouden.


Vragen en antwoorden

Hoe snel kan een elektrische fiets rijden?

E-bikes mogen maximaal 25 km/u rijden. Snellere modellen, de zogenaamde speedbikes hebben een maximumsnelheid van 45 km/u. Deze elektrische fietsen worden echter officieel gezien als bromfiets waardoor er andere richtlijnen en voorschriften van toepassing zijn.

Wanneer heb je een rijbewijs nodig voor een elektrische fiets?

Voor een e-bike met een maximumsnelheid van 25 km/u is geen rijbewijs nodig. Voor de snellere speedbikes is een bromfietsrijbewijs nodig.a)


Is het dragen van een helm verplicht voor e-bikes en pedelecs?

E-bikes en pedelecs met een maximumsnelheid van 25 km/u worden behandeld als normale fietsen. Een helm is alleen verplicht voor de snellere speedbikes.b)


Wanneer hebben elektrische fietsen een bromfietskentekenplaat nodig?

Een bromfietskentekenplaat en WA-verzekering zijn verplicht voor speedbikes met een maximumsnelheid van meer dan 45 km/u.c)


a), b), c) vanaf 8 juli 2019