Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Stoomreinigers

4 producten
Alle producten 4 / 4 producten

Tekst stoomreiniger

Wil je geen chemicaliën gebruiken voor de huishoudelijke schoonmaak? Dan is een stoomreiniger het perfecte apparaat. De hete stoom pakt vuil, kalk en afzettingen veilig en betrouwbaar aan en is geschikt voor talrijke oppervlakken en vloeren. Bovendien zijn er verschillende modellen voor vloerreiniging, kleding of oppervlakken.


Hoe werkt een stoomreiniger?

De basisfunctie van alle huishoudelijke apparaten met stoom is eenvoudig: water wordt in een reservoir verhit tot stoom. Na de opwarmtijd wordt deze stoom via speciale sproeisystemen van enige druk voorzien en komt zo op een oppervlakte terecht. In dit opzicht zijn stoomreinigers, stoombezems, handstoomreinigers en strijkijzers identiek.


Terwijl de hete metalen plaat bij een strijkijzer moet zorgen voor gladheid bij het strijken, is de stoom in een stoomreiniger verantwoordelijk voor het verwijderen van vuil op vele oppervlakken. Dit werkt omdat hete stoom werkt als een oplosmiddel dat de kleefspanning tussen het vuil en het oppervlak opheft.


Hoe heet wordt een stoomreiniger?

Water verandert bij 100 graden Celsius van een vloeistof in gas. Daarom moeten stoomreinigers voorzichtig worden gebruikt en buiten het bereik van kinderen worden gehouden. Deze hoge temperaturen in het apparaat zijn nodig om de reinigingskracht van stoom vrij te maken.


Welke oppervlakken kan ik met de stoomreiniger bewerken?

Net als stofzuigers kunnen stoomreinigers worden gebruikt op verschillende materialen zoals meubels. De sofa reinigen met een stoomreiniger? Ook dat is mogelijk! Hoewel de stoomreiniger van nature een specialist is voor vaste, harde en verzegelde oppervlakken, kan hij echter nog veel meer:


 • Tapijten en vaste vloerbedekking
 • Bekleding en gordijnen
 • Kleding (als speciale uitvoering)
 • Tegels en gladde oppervlakken in de badkamer (spiegels enz.)
 • Roestvrijstalen oppervlakken (bijvoorbeeld gootstenen in de keuken)
 • Voegen en andere moeilijk te reinigen plaatsen
 • Ramen en (balkon)deuren


De stoomreiniger is echter niet geschikt voor gevoelig parket of laminaat, matrassen en hardnekkige allergenen. Maar hete stoom heeft een goede desinfecterende werking!


Welke voordelen en nadelen hebben stoomreinigers?

Reinigen zonder schoonmaakmiddelen, additieven of chemicaliën? Dat klinkt geweldig. En dat is het ook! Het is niet voor niets dat handstoomreinigers en stoomreinigers voor vloeren of tegels zo populair zijn. Er zijn echter enkele beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden.


Voordelen stoomreiniger

 • Grondige en intensieve reiniging zonder chemicaliën
 • Ideaal voor kalkaanslag of vuil, vooral in de badkamer en de keuken
 • Hygiënische reiniging zonder schrobben


Nadelen stoomreiniger

 • Extra huishoudelijk apparaat dat opgeborgen moet worden
 • Stoom vormt verbrandingsgevaar
 • Stoomreinigers voor vloeren zijn onpraktisch voor veel oppervlakken


Waarop moet ik letten bij de aankoop van een stoomreiniger?

Net als bij andere huishoudelijke apparaten draait alles bij stoomreinigers om de ideale combinatie van het doel, het vermogen en de verschillende varianten. Er zijn verrassend veel verschillen tussen de versies in het proces van water naar reinigingsstoom.


Vermogen

Het nominale vermogen in watt, zoals we kennen van magnetrons of andere huishoudelijk apparaten, moet overeenkomen met de constructie van de stoomreiniger. Een stoomreiniger voor vloeren, dat lijkt op een stofzuiger, heeft meer dan 1500 watt nodig om overtuigend te zijn. Een klein handapparaat heeft minder watt nodig.


Waterreservoir

Voor stoom heb je zuiver water nodig, dat komt uit de waterreservoir van de stoomreiniger. Een groot waterreservoir zorgt ervoor dat de stoomreiniger langere tijd achter elkaar kan worden gebruikt, zonder dat bijvullen en opnieuw opwarmen nodig is. Zelfs als dat ten koste gaat van de handzaamheid, loont het om voor een groot reservoir te gaan!


Kabellengte

Alleen met een continue stroomtoevoer kan het verwarmingselement water in stoom veranderen. Zorg ervoor dat de kabel van de stoomreiniger zo lang mogelijk is, als je je geen zorgen wilt maken over de actieradius tijdens het reinigen. Dit geldt voor alle soortgelijke vloerreinigers zoals stofzuigers.


Opwarmtijd

Het komt niet op een seconde aan, maar een opwarmtijd van minder dan een minuut is nog steeds een belangrijk kwaliteitskenmerk voor stoomreinigers. Er zijn grote verschillen tussen de modellen, door de constructie en de reservoirinhoud.


Oppervlakte

Deze waarde heeft betrekking op de constructie van de oppervlakte als op de stoomproductie van het apparaat. Wat echter zeker is, is dat het op grote schaal reinigen van vloeren een overeenkomstig grotere output vereist dan voor incidenteel gebruik op spiegels. Daarom kan deze waarde voor stoomreinigers vooral worden overgedragen op de bouwmethode: vloerapparaten hebben de grootste oppervlakte-output, kleine modellen uiteraard minder.


Accessoires en functies

Vrijwel alle stoomreinigers worden geleverd met verschillende mondstukken en opzetstukken, als met doeken. Hoe meer opzetstukken er zijn, hoe beter de stoomstroom kan worden geregeld voor specifieke toepassingsgebieden – brede mondstukken voor tegels, puntige mondstukken voor voegen, enz. Een verstelbare stoomsterkte is ook wenselijk. Sommige varianten kunnen ook zo worden ingesteld dat er iets meer water aan de stoom wordt toegevoegd. Dit reinigt verschillende oppervlakten nog sneller!