Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Bordspellen

1 product
  Alle producten 1 / 1 product

  Bordspellen

  Bordspellen kennen een eeuwenoude traditie en zijn nog altijd geliefd. Of het nu een eenvoudig leerspel voor de kleinsten betreft of een uitdagend strategiespel voor een spelavond, er is gegarandeerd een bordspel voor iedereen.


  Wat zijn bordspellen?

  Bordspellen zijn gezelschapsspellen die zich in eerste instantie onderscheiden van dobbel- en kaartspellen door de spelregels of het spelbord. Op het spelbord worden figuren, stenen of iets dergelijks verplaatst en zodoende gaat het spel vooruit. Als aanvulling worden er vaak dobbelstenen of kaarten gebruikt die het spelverloop beïnvloeden.


  Verschillende bordspellen op een rijtje

  Bordspellen zijn er in veel verschillende variaties en uitvoeringen – het eerste bordspel werd al in de 13e eeuw gespeeld. Tot op de dag van vandaag kennen we een aantal klassiekers en er zijn ook een veel nieuwe versies van spellen bijgekomen. Tegenwoordig zijn er bordspellen voor kinderen, voor volwassenen en voor de hele familie.

  • Tot de klassieke bordspellen behoren schaken, backgammon, het molenspel of dammen. Moderne klassiekers met een wereldwijde populariteit zijn Halma, Mens erger je niet, Risk of Monopoly.
  • Fantasy- en avontuurbordspellen nemen de spelers mee naar een andere wereld, waar elfen, tovenaars, piraten en ontdekkers het voor het zeggen hebben. Een voorbeeld is Elfenland.
  • Coöperatieve bordspellen hebben niet als doel aan het einde een winnaar te vieren. Bij dit soort spellen is het succes afhankelijk van de samenwerking van alle spelers. Een voorbeeld uit de afgelopen jaren is Pandemic.
  • Strategiespellen vereisen vooruitziend denken en kunnen alleen gewonnen worden als het overzicht van het geheel niet uit het oog wordt verloren. Stratego, The Settlers en Risk zijn beroemde vertegenwoordigers van dit speltype.


  Zo vind je je lievelingsspel

  De ruime keuze aan bordspellen maakt het niet bepaald eenvoudig om precies het gezelschapsspel te vinden, dat voldoet aan alle wensen. Om de keuze voor het juiste spel makkelijker te maken, helpt een blik op deze vijf factoren.


  Leeftijdsadvies

  Op basis van gecompliceerde regels of vanwege de spelthema's: niet elk spel is geschikt voor kinderen en voor volwassenen. Vandaar dat spelproducenten altijd een leeftijdsadvies afgeven. Natuurlijk kunnen volwassenen ook plezier beleven aan een spel voor kinderen en elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Vandaar dat het leeftijdsadvies niet als vast voorschrift gezien moet worden maar meer als een oriëntatiehulp.

  Text And Image Section

  Speeltijd

  Bij de keuze voor het juiste bordspel moet ook rekening worden gehouden met de vermoedelijke speelduur. Met name strategiespellen of spellen die doorgaan tot de laatste speler eruit is, kunnen al snel meerdere uren duren. Met name wanneer jongere kinderen meespelen, moet erop worden gelet dat de speelduur niet langer is dan de aandachtsboog – anders loopt het al snel uit op frustratie en verveling. Ook voor onderweg, tijdens een treinreis, zijn kortere spellen beter. Voor een grote spelletjesavond kan dan zeker wel een langere variant gekozen worden. De vuistregel is bovendien: Hoe meer spelers, hoe langer de speelduur.

  Aantal spelers

  Niet elk spel kan met elk aantal spelers worden gespeeld. Vaak zijn er minimaal drie spelers nodig, in andere gevallen is er een maximaal aantal spelers. Als het gewenste spel niet geschikt is voor het aantal spelers, kunnen er teams worden gevormd. Op deze manier kunnen ook jongere kinderen meespelen met spellen voor volwassenen en voelen ze zich niet buitengesloten. De meeste bordspellen kunnen zonder problemen met twee personen worden gespeeld.


  Doel van het spel

  Samen de wereld redden, de tegenstander in het spel vernietigen, het meeste geld verdienen of gewoon als eerste over de finish komen. Er zijn net zo veel doelen binnen bordspellen als bordspellen zelf. Ook leerspellen hebben hun vaste plaats binnen de gezelschapsspellen veroverd. Bij de keuze voor het juiste spel moet dus ook altijd worden gevraagd welk doel en welke boodschap overgebracht moet worden. Coöperatieve of strategische bordspellen zullen dan niet alleen plezier bieden, maar hebben tegelijkertijd een pedagogisch effect en stimuleren het denken.


  Thema van het spel

  Wie zijn kinderen enthousiast wil maken voor bordspellen, moet op het passende thema letten. Gezelschapsspellen zijn er ondertussen voor ieders interesse. Van piraten en prinsessen tot aan dieren en natuur, maar ook wetenschap en techniek, voor ieder wat wils. Bordspellen over bekende figuren uit films en series kunnen bovendien motiveren om samen tijd door te brengen bij analoog spelen. Veel spellen kunnen worden aangevuld, zodat er steeds weer nieuwe impulsen ontstaan en het spelplezier lang aanhoudt.