E-bikes, van A tot Z uitgelegd


Elektrische fietsen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Een fiets met een elektromotor combineert de voordelen van zelf fietsen met het comfort van elektrische ondersteuning. Voor elk doel is er een juiste fiets met aandrijving: voor woon-werkverkeer, grote inkopen doen bij de plaatselijke supermarkt of een lekkere fietstocht in je vrije tijd waarbij je nieuwe plaatsen ontdekt. Bagage, zoals boodschappen, kan met een e-bike makkelijker worden vervoerd dan met een gewone fiets. Het kost namelijk minder spierkracht! Ook ouderen of mensen die over minder kracht beschikken, blijven mobiel met een elektrische fiets zonder dat er een rijbewijs voor nodig is. Maar het kiezen van een e-bike die bij jou past, blijft een hele opgave. Wij helpen jou graag bij deze keuze waardoor je binnenkort de show op straat steelt met jouw nieuwe e-bike.

Welke soorten e-bikes zijn er?


Als je opzoek gaat naar een elektrische fiets, krijg je te maken met een enorme keuze en is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Elektrische fietsen zijn er inmiddels in diverse uitvoeringen, zodat je ook voor jouw behoeften en wensen de geschikte elektrische fiets kunt vinden.

Motoren voor elektrische fietsen: welke motor past bij mij?


De motor van een elektrische fiets zorgt voor optimale trapondersteuning tijdens het fietsen. Dit houdt in dat je nog wel zelf moet trappen, maar dat de motor extra kracht toevoegt aan het wiel. Daarnaast krijg je als je stilstaat ondersteuning bij het snel op gang komen en zit je voordat je het weet op snelheid. De motor kan op verschillende plekken in de elektrische fiets zitten: in het voorwiel, in het midden bij het frame of in het achterwiel.

Bij een voorwielmotor is de motor in de naaf van het voorwiel van de elektrische fiets geplaatst. Een voorwielmotor herken je aan de dikkere naaf van het voorwiel. Het gevoel van fietsen met een voorwielmotor is enigszins te omschrijven alsof de fiets voortgetrokken wordt. Een voordeel van de voorwielmotor is dat de motor een goede ondersteuning biedt als je zelf weinig kracht hebt.

Een voorwielmotor in combinatie met een accu geplaatst onder de bagagedrager zorgt voor een ideale gewichtsverdeling. De voorwielmotor behoeft weinig onderhoud en is weggewerkt in het design van de fiets.


Geschikt voor: vlak landschap en korte afstanden (stads-, schoolfietsen, verminderde krachtinspanning)

Kenmerken:

- Behoeft weinig onderhoud;

- Onopvallend design – weggewerkt in de fiets;

- Rijervaring: alsof je voortgetrokken wordt.


De middenmotor is de meest gangbare soort motor bij een elektrische fiets en voelt het meest natuurlijk aan. De motor heeft een sensor die meet hoeveel kracht je op de pedalen zet. De motor versterkt vervolgens wat jij aan trapkracht levert. De as waar de trappers aan zijn bevestigd wordt aangedreven. Dankzij de optimale gewichtsverdeling (laag en in het midden van het fietsframe) zijn e-bikes met een middenmotor ideaal voor meer stabiliteit tijdens het fietsen.

Een middenmotor heeft over het algemeen een hoog koppel wat betekent dat je met een laag traptempo toch goed kunt fietsen.


Geschikt voor: heuvelachtig landschap en lange afstanden (recreatief fietsen, woon-werkverkeer)

Kenmerken:

- Krachtige motor, biedt goede ondersteuning;

- Meer stabiliteit tijdens het fietsen;

- Rijervaring: natuurlijk gevoel, eigen trapkracht wordt versterkt door de motor.

Een achterwielmotor komt het minst voor bij elektrische fietsen. Met een achterwielmotor ervaar je het algemeen bekende ‘wind in de rug gevoel’. E-bikes met een achterwielmotor hebben een derailleurversnelling en een open kettingkast, dit zie je meestal terug bij speed pedelecs en elektrische bakfietsen. Een derailleur is het onderdeel van de fiets waarmee je de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere overzet op het moment dat je schakelt.

Met een achterwielmotor stuur je eenvoudig en het gewicht van de fiets is over het algemeen lager.


Geschikt voor: heuvelachtig landschap en lange afstanden (sportief fietsen, woon-werkverkeer)

Kenmerken:

- Stille, krachtige motor;

- Rijervaring: natuurlijk gevoel – ‘wind in de rug’ .

De accu en actieradius van een elektrische fiets


Hoe lang de accu van een elektrische fiets het volhoudt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals rijmodus en energie. Het aantal wattuur (Wh) bepaalt hoeveel kilometer de elektrische fiets kan rijden met een opgeladen accu. De capaciteit in Wh kun je eenvoudig berekenen: Wh = Ah x V. Een 10 Ah 36 V accu heeft dus een capaciteit van 360 Wh.

Voor woon-werkverkeer en af en toe een ritje in de stad volstaat een accu met 300 Wh, maar voor grotere fietstochten of toeren in heuvelachtig terrein raden we een accu van 450 Wh aan.

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de actieradius, namelijk:

 • Buitentemperatuur: batterijen functioneren minder goed bij kou, wat kan leiden tot een lagere capaciteit;
 • Bandenspanning: een goede bandenspanning zorgt voor minder weerstand, zorg dus dat je bandenspanning goed op orde is.
 • Gewicht van de fietser: hoe meer gewicht er op de fiets steunt, hoe meer weerstand de fiets heeft. Hierdoor gaat de accu sneller leeg.
 1. Hoeveel km wil je rijden?

  Hoeveel km wil je rijden?

  De actieradius is afhankelijk van de rijmodus, de weersomstandigheden en het gewicht van de fietser. Gemiddeld hebben onze fietsen een actieradius van 100 km op 1 acculading.

 2. Hoelang moet de accu opladen?

  Hoelang moet de accu opladen?

  Een korte laadtijd is een groot voordeel omdat je dan niet lang hoeft te wachten tot je de fiets weer kunt gebruiken. Houd rekening met een oplaadtijd van ca. 4,5 tot 6 uur. Goede accu's gaan 500 laadcycli mee zonder dat het vermogen noemenswaardig afneemt.

 3. Hoe behandel je de accu?

  Hoe behandel je de accu?

  Om ervoor te zorgen dat de accu zo goed mogelijk wordt gebruikt hierbij een aantal tips: laadt de accu voor de eerste rit en altijd na gebruik op. Rij daarnaast de accu niet leeg en laadt de accu op als je je e-bike een langere tijd niet gebruikt.

Waar zit de accu in een elektrische fiets?


Een accu kan op 3 verschillende plekken te vinden zijn op de elektrische fiets:

 1. In de bagagedrager

  In de bagagedrager

  De accu in een bagagedrager is het meest voorkomend, zorgt voor meer stabiliteit, een natuurlijke rijervaring en is in het algemeen lager in prijs.

 2. In het frame

  In het frame

  De accu in het frame zorgt voor stabiliteit vanwege de positie en is vaak verwerkt in de vorm van de e-bike.

 3. Geïntegreerd

  Geïntegreerd

  Als de accu verwerkt zit in de onderbuis van een e-bike heeft een e-bike een strakke uitstraling en meer luxe.

Hoe bereken je de juiste framemaat?

Text And Image Section

Als je een fiets koopt is het belangrijk dat deze de juiste framemaat heeft. Bij het kiezen van de juiste framemaat is je lichaamslengte van belang. Een nauwkeurige bepaling voor de te kiezen maat is aan de hand van de binnenbeenlengte.


Binnenbeenlengte meten voor het bepalen van de fietsmaat:


- Sta met je rug tegen de muur aan met de benen ca. 20 cm uit elkaar;

- Meet de afstand tussen de grond en je kruishoogte;

- Vermenigvuldig de lengte met 0,68 en krijg de bijbehorende framemaat.


Heb je al een fiets waar je lekker op rijdt? Dan kun je ook hiervan de framemaat opmeten. Meet de hoogte van het midden van de trapas tot aan de bovenkant van het frame.

Een framenummer is een unieke code aan cijfers waarmee je fiets geïdentificeerd kan worden. Dit nummer is gegraveerd in het frame. Het framenummer van jouw fiets kun je terugvinden op doorgaans 4 plekken:

1. Onder de framebuis;

2. Op de achtervork bij de pedalen;

3. Op de verticale framebuis bij de pedalen;

4. Onder de trapas.


Over het algemeen heeft een elektrische fiets meer onderhoud nodig dan een normale fiets. Hoe vaak er onderhoud moet worden gepleegd hangt af van het aantal afgelegde kilometers.

Wij adviseren de fiets bij dagelijks gebruik 2 keer per jaar bij een fietsenwinkel een servicebeurt te laten geven. Bij minder dan dagelijks gebruik adviseren wij de fiets 1 keer per jaar bij een fietsenwinkel een servicebeurt te laten geven.