Nutri score: wat is het en wat kun je er mee?

Je hebt het misschien al gezien op onze producten: de nutri score. Een score die je helpt om betere en evenwichtigere keuzes te maken in jouw voedingspatroon. Je kunt’m herkennen aan het abcde-logo met vijfkleurenschaal op het product. Sinds januari 2024 is deze score ingevoerd in Nederland en Lidl doet hier natuurlijk aan mee. Wij helpen onze klanten graag bij het maken van betere keuzes in onze winkels.

Nutri score in het kort

• Gebruik de nutri score om producten binnen een categorie te vergelijken. Ben je op zoek naar de beste keus voor bijvoorbeeld mayonaise? Bekijk de nutri score!


• Producten met een donker- of lichtgroene nutri score A of nutri score B zijn een betere keuze dan vergelijkbare producten met een geel (nutri score C), oranje (nutri score D) of donkeroranje (nutri score E).


• De nutri score is een aanvulling op De Schijf Van Vijf.


• Een product krijgt pluspunten voor: eiwit, vezels, fruit, groente en peulvruchten. Een product krijgt minpunten voor: energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout.


• De nutri score wordt altijd berekend op het aangekochte voedingsmiddel. Hoe jij het thuis bereidt, wordt buiten beschouwing gelaten.


• Ga zelf aan de slag met een evenwichtig voedingspatroon en onthoud: het draait allemaal om balans!

Text And Image Section

Nutri score: wat is het?

Nutri score is een wetenschappelijk onderbouwd voedingswaarde-label. Het is speciaal ontwikkeld voor jou, de consument. Je kunt met de nutri score makkelijk en snel tijdens het boodschappen doen, zien of een product een betere keuze is. De schaal gaat van een groene A (nutri score A) naar een donkeroranje E (nutri score E).

Text And Image Section

Nutri score: vergelijk geen appels met peren

Belangrijk om te weten is dat het om een score binnen een productgroep gaat. Je kunt dus heel makkelijk pindakaas met pindakaas vergelijken. Maar je kunt geen pindakaas met yoghurt vergelijken. Dit betekent dat een nutri score A of nutri score B niet altijd een verantwoorde keuze is, maar wel een betere keuze binnen de categorie.

Text And Image Section

Nutri score en de Schijf van Vijf

Je denkt misschien: hoe verhoudt nutri score zich dan tot De Schijf Van Vijf? De Schijf van Vijf blijft altijd leidend voor een gezond voedingspatroon. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je de voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Kijk daarom eerst of het product in de Schijf van Vijf staat. Vervolgens kun je de nutri score gebruiken voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan zoals sauzen, frisdranken, pizza’s en snacks. Handig toch?