Seizoensgroente en -fruit in de winter

Het is de koudste periode van het jaar vol donkere dagen. We krijgen te maken met sneeuw en gure winden. We warmen onszelf op met rijkgevulde soepen, verrassende stamppotten of overheerlijke ovenschotels. Lees hieronder alles over typische wintergroente en winterfruit!

De verschillende soorten wintergroente:


- Boerenkool

- Pastinaak

- Spruitjes

- Pompoen

- Rode biet

- Witlof

- Knolselderij

- Schorseneren

- Koolraap

- Winterpeen

- Prei

- Witte kool

- Savooiekool

- Bloemkool

- Broccoli

- Spinazie

- Andijvie


De verschillende soorten winterfruit:

- Mandarijnen

- Grapefruit

- Appels

- Peren

- Granaatappel

- Kiwi

- Sinaasappels

- Citroenen

- Clementines

- Ananas

- Bananen

- Mango's

- Papaja's

- Passievruchten

- Kaki


Het eten van seizoensgroente en -fruit is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. In de winter zijn er veel verschillende soorten groente en fruit beschikbaar die perfect zijn om te gebruiken in heerlijke gerechten.


Een van de populairste wintergroente is boerenkool. Boerenkool is een superfood dat rijk is aan vitamine A, C en K en vezels. Het past perfect in salades en smoothies, maar kan ook worden gestoomd of gebakken. Een andere wintergroente is de pastinaak. Deze zoete, nootachtige groente kan worden gebruikt in soepen, stoofschotels en puree.


Spruitjes zijn een klassieke wintergroente en zijn rijk aan vitamine C en K. Ze kunnen worden gestoomd, geroosterd of gebakken. Pompoen is een veelzijdige groente die kan worden gebruikt in soepen, stoofschotels en als bijgerecht. Het is rijk aan vezels en vitamine A. Rode biet is een andere wintergroente die rijk is aan antioxidanten en kan worden geroosterd, gestoomd of rauw worden gegeten als onderdeel van een salade.


Naast deze groente zijn er ook veel heerlijke seizoensfruit beschikbaar in de winter. Mandarijnen zijn bijvoorbeeld sappig en zoet en een geweldige bron van vitamine C. Grapefruit is een citrusvrucht die rijk is aan vitamine C en antioxidanten. Appels en peren zijn klassieke winterfruit en zijn geweldig voor het maken van appeltaart, stoofschotels of als tussendoortje. Granaatappel is een exotisch fruit dat rijk is aan antioxidanten en kan worden gegeten als tussendoortje of als onderdeel van een salade.


Het gebruik van seizoensgroente en -fruit in je gerechten kan je helpen om gezond te blijven, omdat deze producten vaak rijk zijn aan vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Bovendien zijn seizoensgroente en -fruit vaak goedkoper en smaken ze beter omdat ze lokaal worden geproduceerd en pas worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn. Dus waarom niet eens een aantal van deze heerlijke groente en fruit proberen tijdens het koken deze winter? Je zult verrast zijn door de smaak en de voedingswaarde die deze producten te bieden hebben.


Recepten met seizoensgroente en -fruit

Probeer onderstaande recepten seizoensgroente en -fruit in de herfst en geniet van onze heerlijke producten

Bekijk meer seizoensgroente en -fruit